Nagyvilág

A magyar külügy berendelte az amerikai ideiglenes ügyvivőt

A nagykövet távollétében neki magyarázták el újra, mekkora fake news, hogy Orbán Viktor hangolta Ukrajna ellen az amerikai elnököt.

A Magyar Nemzet emlékeztet rá, hogy bár Gulyás Gergely egy kormányinfón már komolytalannak nevezte azt a nemzetközi sajtóban megjelent hírt, amely szerint „Orbán Viktor hangolta az amerikai elnököt Ukrajna ellen”, az újra előkerült múlt hétvégén,  George Kent külügyi helyettes államtitkárra hivatkozva. Egy később nyilvánosságra hozott tanúvallomásban a Fehér Ház Ukrajna-szakértője is alátámasztotta Kent állításait.

Orbán és Putyin hergelte Ukrajna ellen Trumpot
Erről George Kent, amerikai külügyi helyettes államtitkár beszélt egy csütörtökön nyilvánosságra hozott tanúvallomásban – még a trianoni béke is előkerült.

A lap úgy tudja, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a fake news miatt berendelte a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét, aki ekkor David B. Cornstein  nagykövetet helyettesítette.

Magyar Levente államtitkár Marc Dillard ügyvivőnek azt mondta, hogy Magyarország szeretné rendezni kapcsolatait az ukrán féllel, és ebben reménysugarat jelent az új ukrán államfő.

Azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a kapcsolatok rendezése minden érintett fél érdeke, főleg a kárpátaljai magyaroké, és a magyar kormány ezt tartja szem előtt. Az államtitkár jelezte, hogy az ilyen alaptalan állítások ezt a megbékélési folyamatot nehezítik.

David B. Cornstein néhány napja a korábbi cáfolatok ismeretében azt mondta Orbán ukrajnai hatásáról Trumpra, hogy a szobában csak ketten voltak, a magyar miniszterelnök és az amerikai elnök.

Egyiküket sem kérdeztem meg, szó esett-e Ukrajnáról, s ha megkérdeztem volna, azt mondták volna, semmi közöm hozzá.

Amerikai nagykövet: Orbán okos és hasonlóan gondolkodnak Trumppal
Interjút adott a HVG-nek David Cornstein nagykövet, amelyben szóba kerültek az oroszok, a CEU és Donald Trump is.

Kiemelt kép: David B. Cornstein nagykövet beszél egy könyvbemutatón, Magyar Levente államtitkár hallgatja. MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik