Nagyvilág

Kínai zászlókat gyújtogattak Hongkongban, a rendőrök könnygázzal válaszoltak

Néhány tüntető kínai zászlókat gyújtott fel, mások barikádokat emeltek. Sok üzlet bezárt, redőnyeiket a tulajdonosok leengedték. A rendőrség több tüntetőt őrizetbe vett. Rendőrségi állítás szerint szélsőséges tüntetők vasrudakkal, parittyával és lézerrel voltak felfegyverkezve.

A hatóságok lezárták a városnegyed és egy szomszédos kerület metrómegállóját. A hongkongi helyérdekű vasút egyes szakaszait is lezárták.

Philip FONG / AFP / Europress

Hongkongban immár 15. hete tömegtüntetések zajlanak, melyeket eredetileg egy, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. Lehetővé tették volna, hogy Hongkong gyanúsítottakat adjon ki Kínának. Ugyan a beadványt Carrie Lam hongkongi kormányzó szeptember 3-án visszavonta, a kedélyeket ezzel nem tudta lecsillapítani.

A demonstrálók további négy követelés teljesítéséhez ragaszkodnak: a rendőrségi akciók független kivizsgálása, a tüntetések során őrizetbe vettek szabadon engedése, a velük szemben felhozott lázadás vádjának ejtése, valamint demokratikus választások megrendezése.

Közeledik a vég, egész Hongkong lángokban állhat
A kínai rezsim legkésőbb október 1-jéig véget akar vetni a tüntetéssorozatnak. Egy esetleges katonai beavatkozás viszont még véresebb összecsapásokat hozhat.

Kiemelt kép: Nicolas ASFOURI / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik