Nagyvilág

Dömötör Csaba megindokolta, miért volt szükség Erdogan budapesti látogatására

Dömötör Csaba a parlament hétfői ülésé közölte, azt szeretnék elérni, hogy a világ meghatározó országai érdekeltek legyenek Magyarország sikerében, a török államfő látogatása is ezt a célt szolgálta. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára ezt a DK-s Arató Gergely felvetésére válaszolta.

Arató szerint Orbán Viktor miniszterelnök újabb “diktátorhaverja”, Erdogan török elnök budapesti látogatásának levét a budapestiek itták meg: leszállították az embereket a villamosról, nem járt a metró, nem engedték ki az embereket az aluljáróból. Szerinte az Erdogan elleni tüntetés miatt zárták le a várost, mert nem akarta a kormány, hogy vendége lássa, nem látják szívesen.

Elhúzódott az Erdogan elleni tüntetés, teljes káosz volt Budán
A közel kétezer demonstrálóból egyre kevesebben maradtak, fél 9 környékére lényegében elfogytak az emberek. Ekkorra Budán is helyreállt a rend.

A Demokratikus Koalíció képviselője kifejtette azt is, hogy véleménye szerint Erdogan nem megvédi Európát a menekültektől, éppen ellenkezőleg: az általa indított háború miatt kurd menekültek tízezrei indulnak majd el Európa felé. A kormány azért támogatja ezt a politikát, mert a kormánypártok egyetlen politikai terméke a menekültek elleni gyűlölet, ezt szeretnék fenntartani és ehhez jönnek jól az elűzött százezrek – hangoztatta.

Dömtör Csaba válaszában emlékeztetett arra, hogy miniszterelnökként Gyurcsány Ferenc is fogadta Erdogant. Ha a baloldal annyira segíteni akart volna a budapestieknek, akkor nem szervezett volna tüntetést olyan útvonalakra, amelyek lezárása súlyosbította a helyzetet – mondta.

Azt javasolta a DK-nak, ha morális kérdésekben van kedve tenni, akkor mondja meg, hány helyen akarja a városok és a kerületek nyakába ültetni azt a Czeglédy Csabát, akit korábban már elítéltek adócsalásért és most is ezzel vádolják.

Azt is kérte, hogy a következő ellenzéki egyeztetésen tegyék szóvá a Momentumnak, hogy a román és a szlovák választáson nem a magyar jelöltet támogatja. Úgy értékelt, “kikeltek az SZDSZ-fiókák, és érzéketlenebbek a nemzeti ügyek iránt, mint az elődjeik valaha”.

(MTI)

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik