Belföld

Elhúzódott az Erdogan elleni tüntetés, teljes káosz volt Budán

Délután kettő óra óta tüntetnek Budapesten Recep Tayyip Erdogan török elnök látogatása ellen. Körülbelül 1500-2000 demonstráló gyűlt össze délután, a Nagykörúton vonultak a Széll Kálmán térig az Oktogontól, a Margit hídon át, ezzel hosszú időre megbénítva a körút forgalmát.

A menetben Orbán Viktort és a Fideszt is szidták, de főleg az „Erdogan takarodj!” és „Gyilkosok!” skandálás jellemző. A demonstrálók békét követelnek Kurdisztánnak is.

„Gyilkosok!" – ezrek tüntetnek Erdogan miatt
A résztvevők megbénították a Nagykörút forgalmát.

A Széll Kálmán téren beszédeket mondtak. Beszélt Nagy Blanka, illetve a kurd származású Kaya Elif is. A beszédekben elítélték a törökök szíriai offenzíváját, Erdogan elnököt „gyerekgyilkosnak” nevezték, és azt bírálták, hogy fogadja őt a magyar miniszterelnök.

A Széll Kálmán téren komoly tömegjelenetek alakultak ki a tüntetés miatt. A tömegközlekedés is káoszba fulladt, Budán lényegében képtelenség volt eljutni bárhová. Sok ember a metróállomásokon ragadt, mert nem engedték ki őket a rendőrök, mások a Margit körúton nem tudtak átkelni még gyalogosan sem, és a Víziváros nagy része is járhatatlan volt a lezárások miatt.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

A Frankel Leó út mindkét irányban állt. A Bem tér környéke is járhatatlan volt. A Vérmező útra szintén nem lehetett felhajtani,a  Várfok utcában viszont folyamatos volt a forgalom.

Teljes lezárás volt több ponton a környéken: csak lakcímkártyával engedtek át bárkit a rendőrök. Az Apostol utca környékén, a Krisztina körúton, illetve a Margit körúton lényegében gyalog is képtelenség volt átkelni.

Fontos frissítés: Hét óra környékén a Margit híd környékén feloldották a blokádot, lassan megindult a forgalom a budai oldalon. Zsúfolt buszokra, villamosokra, és dugóra azért még lehet számítani.

 

Átfogó lista a közlekedési eszközökről, amelyek épp nem járnak
Nagyjából semmi. És hogy mi van bedugulva és lezárva? Nagyjából minden.

A beszédek végeztével a tüntetés hivatalosan véget ért, de néhány százan elindultak a Gül Baba türbéje felé, ahová a török elnököt várják megemlékezésre.

A rendőrök igyekeztek elvágni a vonulók útját, de a menet mindig elkanyarodott, és kikerülte a rendőrautókat. A menet elején többen momentumos zászlókkal vonultak a II. kerületi emlékhely felé. A tömegben gyakran felcsendült a „Mocskos Fidesz!” skandálás is – egyszerre tüntettek Erdogan és a magyar kormány ellen is. Néhány tucatnyian kicselezték a rendőröket, de nem messze a türbétől ismét útjukat állták.

Fotó: 24.hu

A tüntetők azért célozták be a türbét, mert Erdogan is oda látogatott. A konvoja nem sokkal a tüntető tömeget feltartó rendőrök mögött haladt el hat óra után nem sokkal.

Közben hat órakor tüntetés kezdődött a török nagykövetség Andrássy úti épülete előtt is, ott gyertyagyújtással emlékeznek a szíriai török invázió áldozataira. Az Andrássy út továbbra is le van zárva.

Mivel a rendőrök sikeresen tartották távol a tüntetőket Erdogantól, ezért a tömeg új célpontot keresve elindult az Andrássy úti tiltakozás irányába.

„Több az ideges ember, mint a tüntető” – mondták a Margit hídtól  hét óra magasságában. A tömeg elkezdett szétszéledni: néhányan a Széll Kálmán felé indultak vissza, mások a híd környékén vannak még, valamint az Oktogont is célba vették 200-300-an.

Innen nyolc óra magasságában az Andrássy úti török nagykövetség felé vette az irányt a keménymag, de rendőrsorfalba ütköztek. Az egyre fogyatkozó tömeget ugyanazok a Momentum-zászlósok vezették, akik a Gül Baba türbe felé is.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Olvasói sztorik