Nagyvilág

Még több külföldi orvos kell Nagy-Britanninának a brexit után

A Konzervatív Párt azt tervezi, hogy választási győzelmük esetén a brexit után megkönnyítik a külföldi orvosok számára, hogy Nagy-Britanniában dolgozhassanak. A párt bevezetné az „NHS vízumot”, ami a pontrendszeren alapuló bevándorlási rendszer része lenne.

Egyelőre még nincsenek részletek a rendszer működését illetően, csak annyit tudni, hogy az EU-ból és a nem uniós országokból érkezők számára extra pontot osztanának azoknak, akik az NHS-ben, vagyis a brit Országos Egészségügyi Szolgálatban szeretnének dolgozni. A speciális vízum kiváltásának díját is lecsökkentenék 928-ról 464 fontra azoknak a nem brit egészségügyi dolgozókat, akik a brexit ellenére is a szigetországban dolgoznának.

A Munkáspárt szerint a terv tele van lyukakkal, és nem is tér ki az alacsony bért kapó ápolók helyzetére. A brit ápolók érdekszövetsége is bírálta a konzervatívok elképzelését: szerintük ugyanis ambiciózusabb tervre lenne szükség az NHS-t sújtó munkaerőhiány orvoslására.

Nagy-Britannia unióból való kilépésének újabb céldátuma 2020. január 31. Előtte a szigetországban december 12-én előrehozott választásokat tartanak.

Egy dühös apuka hozta kellemetlen helyzetbe a brit miniszterelnököt
Boris Johnsont egy londoni kórházban szembesítették az egészségügy helyzetével.

(BBC)

Kiemelt kép: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik