Nagyvilág

Újra megjelentek az amerikaiak Észak-Szíriában

Kurd állítás szerint amerikai páncélozott katonai járművek  tűntek fel csütörtökön a török határ közelében Szíria észak-keleti részén, amire nem volt példa azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök október elején bejelentette az amerikai erők kivonását a területről.

A kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők katonai forrásai  szerint amerikai őrjáratról lehet szó, amely húsz kilométeres szakaszon teljesít szolgálatot a határtól hat kilométeres mélységben, és úgy tűnik, nem egyszeri alkalommal.

A Reuters brit hírügynökség kérdésére a jelentett csapatmozgásról Myles Caggins ezredes, az Egyesült Államok vezette szíriai koalíció szóvivője azt mondta:

Megkezdtük újrapozícionálni a koalíció csapatait a Szír Demokratikus Erőkkel összehangolva, hogy fokozzuk a biztonságot és felszámoljuk az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet maradványait.

Az erőviszonyok gyorsan változnak Észak-Szíriában. Putyin és Erdogan megállapodása megnyitotta az utat az orosz csapatok rendezett megjelenése előtt, miközben az amerikai erők korábban nagyrészt kivonultak térségből. Eközben Németország egy új, európai NATO-tagországok felügyelte biztonsági zóna kialakítását javasolta Brüsszelben.

Trump addig matekozott, hogy Putyin át is veszi a szerepét Észak-Szíriában
Az amerikaiak elvesztették befolyásukat, Oroszország dominálja a térséget. A németek alternatív megoldással próbálkoznak.

A magyar kormány a török offenzíva pártján állt, szembehelyezkedve az EU-s állásponttal. Végül mégis támogatta Magyarország a törökök elítélését, még egy EP-s állásfoglalást is megszavaztak a fideszes képviselők, de ezután ismét amellett kardoskodott a külügyminisztérium, hogy Törökország támadása jó lépés volt.

A magyar kormány leszögezte: támogatja a háborút, ha az menekülteket tart távol Európától
Az EP-ben a kormánypártiak is megszavazták Törökország elítélését, Magyarországon viszont az a szöveg hogy a törököket kell támogatni, különben migránsáradat indul Európa felé. Ez a magyarázat sok sebből vérzik.

Kiemelt kép: Yunus Keles / ANADOLU AGENCY

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik