Nagyvilág

Kínai állami média: A Nyugat megfizeti az árát, hogy támogatja a hongkongi tüntetőket

A CNN szerint a kínai állami médiában számos olyan anyag — szerkesztőségi és véleménycikk — jelent meg, amely párhuzamot von a chilei, a spanyol és a hongkongi zavargások között. A cikkekben közös, hogy a Nyugatot álszentséggel vádolják.

A lap hozzáteszi: a három esemény mögött teljesen eltérő okok húzódnak meg:

  • míg Hongkongban a demokráciárt tüntetnek,
  • addig Spanyolországban a tüntetők a katalóniai függetlenségi vezetőket börtönnel sújtó ítélet miatt vonultak utcára,
  • Chilében pedig a metrójegy árának emelése miatt kezdődtek összecsapások.

Néhány cikkben egyenesen azt állítják, hogy az európai és a dél-amerikai tüntetések a hongkongi zavargások közvetlen következményei. Az állami tulajdonban lévő Pekingi Hírek vasárnap közzétett kommentárjában Wang Zhen volt kínai diplomata azt írta:

A kaotikus Hongkong katasztrofális hatása kezdi befolyásolni a nyugati világot.

Wang szerint a spanyol tüntetők átvették a hongkongiak taktikáját, így kerülve el a rendőröket. Ugyanezen a napon a kínai állam tulajdonában lévő Global Times nevű bulvárlap azzal vádolta a hongkong tüntetőket, hogy világszerte exportálták a forradalmat.

A Nyugat megfizeti az árát annak, hogy támogatja a hongkongi zavargásokat, amely gyorsan feltüzelte az erőszakot a világ más részein és előre jelezte azokat a politikai kockázatokat, amelyeket a Nyugat nem tud kezelni

— fogalmaznak a szerkesztőségi cikkben. Október 17-én,a Global Times hivatalos Twitterén tettek közzé videót.  Hu Xijin a videó készítője szerint  a tüntetések elterjedhetnek az egész Nyugaton:

Nyugaton sok a probléma, sokféle lappangó elégedetlenség. (…) Katalónia valószínűleg csak a kezdet.

A Kínai Kommunista Párt hivatalos szócsöveként működő People’s Daily-ben közzétett kommentárban Shen Yi a Fudan Egyetem munkatársa azzal vádolta a Nyugatot, hogy kettős mércét alkalmaz a más országokban zajló tiltakozásokra reagálva.

Még emlékszem, hogy egyes nyugati emberek gyönyörű látványnak nevezték a Hongkongban zajló nagyszabású tüntetéseket

– írta Shen, felvetve, hogy ugyanezek az emberek a katalán tüntetéseket is támogatják-e.

Ha nem, akkor kettős mércét alkalmaznak a hongkongi és a katalógiai problémákra.

A People’s Daily pénteki számában megjelent véleménycikkében Wang arról írt, hogy miért nevezik Hongkong tüntetőit  a szabadság és demokrácia harcosainak, míg a Spanyolországban a katalán tüntetőket szeparatistának titulálják.

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik