Nagyvilág

Külföldi ügynöknek minősítették Alekszej Navalnij korrupcióellenes alapítványát

Külföldi ügynöknek minősítette szerdán az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által alapított Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványát szerdán az orosz igazságügyi minisztérium.

A tárca közleménye szerint a minisztérium moszkvai ügyekért felelős főosztálya arra a következtetésre jutott az alapítvány tevékenységének ellenőrzése során, hogy az megfelel

a külföldi ügynök teendőit ellátó nonprofit szervezet ismérveinek.

Ivan Zsdanov, az alapítvány elnöke az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy a döntésről hivatalos értesítést nem kapott.

Augusztus elején az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) egymilliárd rubel (mintegy 4,7 milliárd forint) értékű pénzmosás címén bűnvádi járást indított a Navalnij alapította alapítvány ellen, amelynek irodáit szeptemberben többtucatnyi orosz városban átkutatták. Az ügyön a Dozsgy ellenzéki online televízió értesülése szerint 112, kiemelt ügyekben eljáró nyomozó dolgozik.

A 2011 óta működő alapítvány több vezető munkatársa indulni kívánt a szeptemberi moszkvai képviselőtestületi választáson, de az illetékes hatóságok nem jegyezték be őket jelöltként, az ajánlóíven szereplő aláírások meghamisítására hivatkozva.

Az érintettek a megmérettetésből való kizárásukat a Kreml akaratából végrehajtott diszkriminációnak nevezték, és július közepétől tiltakozásokat szervezetek a fővárosban.

Ezek engedélyezését a polgármesteri hivatal megtagadta. A hatóságok mintegy 1700 tüntetőt őrizetbe vettek, akik közül sokak ellen eljárás indult. A függetlenek és a parlamenten kívüli ellenzék képviselőjelölt-aspiránsaiknak a kizárása nyomán Navalnij a hatalommal elégedetlenek számára az “okos szavazás” alkalmazását javasolta. Ennek a taktikának – a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltje legesélyesebb kihívója támogatásának – köszönhetően a kormánypárt elvesztette mandátumainak egyharmadát a moszkvai képviselőtestületben, igaz, így is megőrizte többségét.

A korrupció ellen harcolnak

A Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványa tavaly, az elnökválasztás évében több, gyakorlatilag országos megmozdulást szervezett a korrupció ellen, valamint több orosz politikai és üzleti vezető vagyonosodásáról tett közzé a világhálón tényfeltáró jelentéseket. Magát Navalnijt a választásból kizárták az ellene gazdasági bűncselekmények ügyében meghozott – általa politikainak minősített – bírósági ítéletekre hivatkozva, pártalapítási kísérleteit pedig az illetékes hatóságok rendre elutasították.

Navalnij egyébként a 2013-as moszkvai polgármester-választáson a második helyen végzett a szavazatok 27,24 százalékával. A “külföldi ügynökökre” vonatkozó szabályozás Oroszországban azokat a nonprofit szervezeteket és médiumokat érinti, amelyek külföldi kormányok, kormányszervek, külföldi állampolgárságú vagy állampolgársággal nem rendelkező személyek avagy azok megbízottjai részéről részesülnek pénzügyi vagy más anyagi támogatásban. A jogszabály kiterjed azokra a sajtóorgánumokra is, amelyeket az ilyen forrásokból részesülő orosz jogi személyek támogatnak.

A szabályozás értelmében a külföldi ügynökként nyilvántartott nonprofit szervezeteknek, médiumoknak nyilvánosan be kell majd jelenteniük, hogy ilyen minőségben működnek, és rendszeresen be kell számolniuk pénzügyeikről és személyzeti ügyeikről

Ajánlott videó

Olvasói sztorik