Nagyvilág

Megmérgezhették a börtönben Navalnijt

Az orosz ellenzéki politikust átszállították egy kórházba.

Alekszej Navalnij a moszkvai börtönben újabb elzárását töltötte, amikor heves allergiás rohama támadt. Az ellenzéki politikusnak – szóvivője szerint – csúnyán feldagadt az arca, bőrpír jelentkezett nála. Navalnijt kórházba vitték, egy ottani orvos azt mondta, bőrkiütést diagnosztizáltak nála, már jobban van, mint amikor átszállították.

A politikus régi orvos ismerőse, aki rövid ideig beszélhetett vele egy zárt ajtón át, és láthatta az ajtó résén át, azt írta a Facebook-oldalára:

Nem zárhatjuk ki, hogy valaki valamilyen vegyi anyaggal bőr- és nyálkahártya-károsodást okozott neki. Az egész felsőtestén vannak kiütések, hámsérülések, váladékozik a szeme.

Anasztaszija Vasziljeva követelte, hogy vegyenek bőr- és hajmintákat Navalnijtól, mintákat a lepedőjéről, a vizsgálati eredményeket pedig hozzák nyilvánosságra. Gyanús neki – írta -, hogy ő nem vizsgálhatta meg Navalnijt. A Reuters hírügynökség hiába próbálta reagáltatni a kórházat.

Navalnij ügyvédje, Olga Mihajlova szintén a Facebookon azt írta: furcsák védence allergiás tünetei, mert soha korábban nem voltak ilyenek nála. Az ellenzéki politikus 2017-ben súlyos sérülést szenvedett az egyik szemén, mert valamilyen vegyszert locsoltak az arcába. Az orvosok meg tudták menteni a szemét és a látását is.

Az ellenzéki politikust múlt szerdán vették ismét őrizetbe. Azért ítélték elzárásra, mert nem engedélyezett tüntetést hirdetett múlt szombatra. Navalnij július 20-án felszólalt egy több mint tízezres moszkvai tüntetésen. Az ellen tiltakoztak, hogy a választási hivatal elutasította 57 ellenzéki és független képviselőjelölt regisztrálását a szeptemberi helyhatósági választásokra.

Navalnij indítványozta, hogy a július 27-ére tervezett tüntetésen a tiltakozók vonuljanak a polgármesteri hivatal elé, és addig maradjanak ott, amíg nem tesznek eleget bejegyzési kérelmüknek. A kizárt jelöltaspiránsok közül többen a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány prominens tagjai.

Navalnij hívei megtartották most szombaton a tüntetést, de a rendőrség példa nélkül álló megtorlással reagált rá, a belügyminisztérium szerint 1074 embert állítottak elő különböző jogsértések címén a résztvevők közül. Alekszej Navalnijt az elmúlt években többször is elítélték nem engedélyezett tüntetések megtartása címén. (mti)

Több mint ezer tüntetőt vitt be a moszkvai rendőrség az ellenzéki demonstrációról
Azért mentek az utcára, mert a hatóságok nem jegyzik be a szeptemberi helyhatósági választásra az ellenzéki és a független jelölteket, a rendőrség ellendemonstrációt tartott.

Kiemelt kép: MTI/AP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik