Nagyvilág

Vendégmunkások százai halnak meg hirtelen Katarban

Több száz, a 2022-es labdarúgó-világbajnokság helyszínein dolgozó vendégmunkás halt meg Katarban, az állam viszont nem vizsgálódik, tudta meg a Guardian.

A katari hatóságok minden esetnél szívinfarktust vagy természetes okokat jelölnek meg a halál okaként. A legtöbb áldozat fiatal férfi, többségüket álmában éri a halál. Ezt a jelenséget a helyiek csak hirtelen halál szindrómának nevezik.

A Guardian azt írja, hogy több ezer ember dolgozik 45 Celsius-fokos hőségben akár napi 10 órát is. A szinte kibírhatatlan meleg rendkívül rossz hatással van a szív- és érrendszerre, és kardiológusok szerint ez egyértelmű összefüggésben áll azzal, hogy rendkívül sok fiatalember hal meg a nyári hónapokban.

Fotó: MARWAN NAAMANI / AFP / Europress

A legtöbb esetben még csak boncolást sem végeznek, a halálukat természetes okokkal magyarázzák.

2014-ben a katari rezsim saját jogi irodája, a DLA Piper erősen javasolta, hogy vizsgálják ki a vendégmunkások halálának okát, de ez még most sem történt meg, az áldozatok száma pedig nő.

Ha a katari vébé miatt meghalt munkásokról megemlékeznének, 44 meccset rendeznének néma csendben
Az egész világ aggódva figyeli, ami a 2022-es világbajnokság körül történik.

Katarban 2012 és 2017 között csak 1025 nepáli állampolgár halt meg, közülük 676-an természetes okok, így szívinfarktus, szívroham, légzési rendellenesség vagy betegség miatt. 2012 és 2018 augusztusa között 1678 indiai is elhunyt Katarban, itt is 1345 esetben természetesnek állították be az elhalálozást.

Az országban törvény tiltja a boncolást, leszámítva azokat eseteket, amikor bűncselekmény történt, vagy valamilyen betegség vezethetett az elhunyt halálához.

A DLA Piper ezért tanácsolta azt, hogy enyhítsenek a törvényen és minden olyan esetben tegyék lehetővé a boncolást, amikor a halál hirtelen vagy váratlanul következik be. Ezt nem fogadták meg, és csak a külsérelmi nyomok alapján próbálják meghatározni a halál okát.

Az elhunytak családtagjai eközben egész Ázsiában egyre hitetlenebbek és szeretnék megtudni szeretteik halálának igazi okát.

Kész van a 2022-es katari foci-vb egyik stadionja
A Khalifa Nemzetközi Stadion 48 ezer férőhelyes lesz és légkondicionált.

Kiemelt kép: Andreas Gebert/dpa/Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik