Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Bernie Sanders kampányának vége lehet a kórházi kezeléssel

Döcögő elnökválasztási kampányának a lehető legrosszabbkor jött, hogy szívműtétet kellett végrehajtani rajta.

Bernie Sandersnek végre lehetett volna egy jó hete. A Demokrata Párt elnökjelöltségéért küzdő szociáldemokrata politikus kampánycsapata büszkén jelentette be, hogy minden riválisánál több adományt gyűjtött össze a támogatóitól, ezzel bizonyítva, hogy nem szabad leírni a 78 éves szenátort, noha az elmúlt hetekben erős kételyek merültek fel esélyeivel kapcsolatban.

A szeptemberi közvélemény-kutatások adatai szerint Sanders a 3. helyre szorult Joe Biden egykori alelnök és Elizabeth Warren szenátor mögött a demokrata párti jelöltek között, a kampányát taglaló cikkek belső széthúzásokról, vitákról, kommunikációs problémákról, fejetlenségről és kétségbeesésről szóltak, és egymás után jöttek a hírek személycserékről, kirúgásokról. Mindezt alig négy hónappal az első előválasztások előtt, amikor a demokrata választók elkezdik eldönteni, hogy melyik jelöltre szavazzanak.

Szívbajos

A Sanders-kampány több mint 25 millió dollárnyi adományt gyűjtött az elmúlt három hónapban, messze túlszárnyalva ezzel az összes többi demokrata elnökjelöltet. Több mint egymillió ember támogatta pénzzel Sanders elnökválasztási harcát, bizonyítva ezzel, hogy bár a felmérésekben gyengélkedik, azért nagy tömeg áll mögötte.

Szerdán azonban Sanderst szívproblémák miatt kórházba kellett szállítani, ahol azonnal megműtötték: két stentet (egy hálós szerkezetű, csőszerű eszközt, amit azért helyeznek el az érben, hogy nyitva tartsa azt) ültettek be neki, miután kiderült, elzáródott az egyik artériája.

A jelölt kedd este egy Las Vegasban tartott kampányrendezvényen kezdett el mellkasi fájdalmakra panaszkodni, miután előtte több eseményen is részt vett. Legfőbb tanácsadója, Jeff Weaver közleménye szerint a beavatkozás után Sanders „jókedvű volt” és beszélgetett az emberekkel, de pár napig pihennie kell. Emiatt le kellett mondaniuk az elkövetkező napokra tervezett kampányeseményeket.

Fotó: Ethan Miller/Getty Images

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor tudja folytatni elnökválasztási kampányát Sanders, aki a legidősebb elnökjelölt a mezőnyben, és az Egyesült Államok valaha volt legidősebb elnöke lenne, ha megnyerné a választást. És bár eddig mindenki csodálta erőnlétét, az eset minden bizonnyal felveti azt a kérdést a választókban, hogy nem túl öreg-e az elnökséghez.

Ráadásul pont akkor, amikor sokan csak most fogják csak eldönteni, hogy Sanderst vagy a progresszív mozgalom másik sztárját, a gazdasági elit hatalma ellen küzdő Warrent válasszák a Demokrata Párt elnökjelöltjének. És az életkor, illetve az egészségi állapot az egyike a tényezőknek, amit fontos szerepet játszhat döntésükben.

Esélyesként indult

Amikor Sanders idén februárban bejelentette, hogy újra indul az elnökválasztáson, azonnal az egyik, ha nem a legesélyesebb jelöltként tekintettek rá, miután a vermonti szenátornak 2016-ban sikerült komolyan megszorongatnia a demokrata pártvezetés teljes támogatását élvező Hillary Clintont. Kampánya 24 óra alatt több mint hatmillió dollárt gyűjtött több mint 220 ezer támogatótól. A közvélemény-kutatásokban pedig ekkoriban magabiztosan Biden mögött állt a második helyen, húsz százalék körüli támogatottsággal.

A nyáron azonban ez az előny csökkenni kezdett, júniustól egyre jobban kezdett feljönni rá Warren, aki szeptemberre már Sanderst megelőzve állt a második helyen. Sőt végül Bident is megelőzve a héten két közvélemény-kutatásban is az első helyre került. A Monmouth egyetem felmérése szerint Warrenre 28 százalék, míg Bidenre 25 százalék szavazna most, míg a YouGov közvélemény-kutató adatai szerint Warren 28 százalékkal áll az élen, a 22 százalékos Biden mögött. Sanders közben a Monmouth adatai szerint 15 százalékon, míg a YouGov felméréseben 13 százalékon áll.

A pálya egyértelműen Warrennek kedvez – jelentette ki még augusztusban a Vox című lapnak a Monmouth intézetigazgatója. Patrick Murray szerint Sanders még mindig maga mellett tudja a saját táborát, de nem képes új választókat magához csábítani. Ezzel szemben Warren kampányeseményei folyamatosan újabb és újabb embereket vonzanak be – tette hozzá Murray.

És sokan közülük egykori Sanders-szavazók. Ahogy azt az első előválasztást tartó Iowa államban Sanders egyik önkéntese a Politico riporterének elmondta, három barátja is van, akik 2016-ban Sandersre szavaztak, de idén átpártoltak Warrenre. Közben a második előválasztást tartó New Hamspshire államban hasonló a helyzet: a progresszív szavazók egyre inkább húznak a 70 éves Warrenhez, aki a szeptember végén készült közvélemény-kutatások szerint mindkét államban az első helyen áll.

Elizabeth Warren. Fotó:Barry Chin/The Boston Globe/ Getty Images

Valami nagyon elromlott

Ez hatalmas csalódás Sanders támogatóinak. A szenátornak ugyanis szinte kötelezően hoznia kellene az első két előválasztást tartó Iowát és New Hampshire-t, ha elnökjelölt szeretne lenni. 2016-ban kevesebb mint egy százalékon múlt, hogy a második helyen végzett Iowában, New Hampshire-ben pedig hatalmas győzelmet aratott Clinton felett, és ha most ezekben nem tud nyerni, az kampánya végét jelentheti.

A Sanders-kampány igyekszik is megnyugtatni a támogatókat, hogy minden rendben van. Szerintük a nyilvános közvélemény-kutatások hamis képet festenek a verseny állásáról, és állítják, saját felméréseik sokkal kedvezőbb adatokat mutatnak. Emellett kiemelték, hogy komoly kampányszervezetet építettek ki a két államban, amit lelkes önkéntesek serege segít, a kampányesemények pedig hatalmas tömegeket vonzanak.

Vannak azonban aggasztó jelek, hogy valami nem működik rendesen. Warrent egyre többen látják „megválaszthatónak”, olyannak, akik képes lesz megverni az újraválasztására készülő Donald Trumpot az elnökválasztáson, és már őt tartják a „legizgalmasabb” jelöltnek a demokrata mezőnyben. Az sem segített eloszlatni a Sanders-kampánnyal kapcsolatos kételyeket, hogy Sanders helyett az idén már Warrent támogatja a szakszervezetekkel jó kapcsolatban álló Dolgozó Családok Pártja (WFP).

Bernie-nek fogalmas sincsen, hogy terelje helyes irányba a kampányt, csakúgy, mint a körülötte lévő embereknek. Nem tudják, merre tartanak. Tudják, hogy baj van, de csak keresik az ötleteket

fogalmazta meg sokak aggodalmát a Politico című lapnak egy a kampányt jól ismerő demokrata aktivista.

Jól jelzi, hogy egy kampány nagy bajban van, amikor a csalódott vagy dühös támogatók és tanácsadók újságíróknak szellőztetik meg a belső csatározásokat, és az elmúlt hetekben éppen ez történt Sandersszel. A beszámolók szerint személyes ellentétek és szervezetlenség nehezíti a munkát a kampányban, az országos vezetés kifejezetten ellenséges viszonyban van az egyes államokban működő helyi egységekkel, ahol sok olyan ember dolgozik, akik már 2016-ban is Sanderst segítették, és akik úgy érzik, a felső vezetés semmibe veszi, és lenézi őket.

Ezt nem oszlatta el, hogy szeptemberben kiderült Iowában és New Hampshire-ben is távozott a kampánytól több magas rangú tanácsadó, a New Hampshire-i kampányigazgatót pedig másik államba helyezték át. Ennek végrehajtása szintén szervezetlenségre utalt, a hír kiszivárgott. Sanders kampánymenedzsere, Faiz Shakir később azzal magyarázta Joe Caiazzoampányigazgató eltávolítását, hogy olyan jól állnak az államban, hogy Caiazzót inkább Warren államába, Massachusettsbe helyezték át, mert ott nagyobb szükség lesz munkájára.

Shakir az előző héten a CNN-nek magabiztosan nyilatkozott esélyeikről a két első előválasztást tartó államban, kiemelve, hogy sokkal több pénzt tudnak a kampányra áldozni, mint riválisaik, és ezt az előnyüket ki is fogják használni. A héten be is jelentették, hogy csütörtöktől elkezdik sugározni az első tévés hirdetéseiket Iowában, 1,3 millió dollárt költve el a saját gyártású reklámokra. Sanders kórházi kezelése azonban ezt is keresztülhúzta. Egyelőre jegelik a tévés reklámok bemutatását.

Fotó: Scott Heins/Getty Images

Nem a kor számít, hanem az életerő

Sanders szívproblémája, amiről egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mi is volt, mégiscsak azzal okozhatja majd a legnagyobb problémát, hogy előtérbe helyezi a vermonti szenátor életkorát. A 78 éves politikussal kapcsolatban ugyanis az nagy aggodalom, hogy túlságosan is idős, kétséges, hogyan bírná elviselni az egészsége az elnökválasztási kampánnyal, kivált az elnöki munkával járó stresszt.

A szenátor többször is kijelentette, hogy bár idős, egész életében jó volt az egészsége, sosem volt komolyabb egészségügyi problémája:

Istennek hála, nagyon szerencsés vagyok, jó egészséggel vagyok megáldva. Nem emlékszem, hogy valaha is kihagytam volna-e egy napot is betegség miatt.

Kampánytanácsadója pedig kijelentette, „nem a kor számít, hanem az életerő”.

Ez a mostani műtét után nem fogja megnyugtatni az olyan szavazókat, mint a New Hampshire-i Lizzy Berube, aki a Vox riporterének nyilatkozva kijelentette, azért sem szavazna Sandersre, mert „túl öreg”. A kórházi kezelés emellett alááshatja Sanders érvét, hogy ő lehet a legjobb jelölt Trump legyőzésére, ami a demokrata választók számára különösen fontos kérdés. Ahogy egyikük a Voxnak elmondta:

Mindketten nagyon progresszívak, de az egyetlen dolog, ami mindenkinek számít, az a megválaszthatóság.

Sandersnek most négy hónapja lesz rá, hogy meggyőzze a választókat, hogy nem túl öreg, eléggé egészséges és életerős ahhoz, hogy legyőzze Trumpot az elnökválasztáson. Ami akár sikerülhet is neki. 2008-ban a republikánus John McCaint, 2004-ben pedig a demokrata John Kerry-t hasonlóan leírták az előválasztások előtt pár hónappal, aztán végül mindketten megnyerték a New Hampshire-i előválasztást, és elnökjelöltek lettek – igaz, elnökök nem.

És ehhez Warrenek is lesz még pár szava.

via GIPHY

Fotó: Scott Eisen/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik