Nagyvilág

Trump szerint vele együtt buknának az amerikaiak istenadta jogai

Az amerikai elnök puccsnak nevezte az őt fenyegető alkotmányos vádemelési eljárást. Donald Trump számára egyre világosabb, hogy

nem impeachmentről van szó, hanem puccsról, amelynek az a célja, hogy megfossza az embereket a hatalmuktól, a szavazatuktól, a szabadságjogaiktól…

Az eljárással az alkotmány második kiegészítését (amely a szabad fegyvertartást, és -viselést garantálja), a vallást, a déli határon építendő falat és az Egyesült Államok polgáraiként élvezett „isten adta jogaikat” is el akarják venni tőlük. Arról nem beszélt, hogy az ő elmozdítása, ugyanilyen alkotmányos jog.

A szövetségi képviselőház hírszerzési, külügyi, illetve ellenőrzési bizottságai a héten elkezdik a meghallgatásokat a Volodimir Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetése ügyében. Trump arra kérte az ukrán elnököt, segítsen terhelő bizonyítékokat felhajtani lehetséges kihívója, Joe Biden volt amerikai alelnök és fia ukrán  érdekeltségeivel kapcsolatban.

Három bizottság előtt is magyarázkodnia kell Trump ügyvédjének
És egy fontos új információ is kiderült.

Milliók Trump mögött

Az MTI tudósítója emlékeztet rá, hogy az esetleges impeachment megítéléséről egymással ellentétes felmérések jelennek meg az amerikai sajtóban. A CNN szerint az amerikaiak 47 százaléka támogatja az elnök elmozdítását, míg a Breitbart News szerint a megkérdezettek 97 százaléka Trump mellett áll.

Az America First Policies nevű akciócsoport kedden bejelentette: egymillió dollárt szán a Donald Trump mellett kiálló televíziós és internetes reklámokra,. A Republikánus Országos Bizottság (RNC – a párt vezető szerve) vasárnap már indított egy hasonló jellegű kampányt, amelyre kétmillió dollárt irányzott elő.

Közben a republikánus többségű szenátus igazságügyi és belbiztonsági bizottsága levelet írt az igazságügyi tárcának. A Chuck Grassley iowai és Ron Johnson wisconsini szenátorok által aláírt levélben sürgetik, hogy a minisztérium vizsgálja ki a Demokrata Országos Bizottság és Hillary Clinton (a 2016-os demokrata elnökjelölt) kampányának szemérmetlen erőfeszítéseit arra, hogy az ukrán kormány felhasználásával negatív információkat találjanak az akkori elnökjelölt Trump ellen.

Kiemelt kép: Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozója szeptember 25-én. MTI/AP/Evan Vucci

Ajánlott videó

Olvasói sztorik