Nagyvilág

Orbán bejelentette: Várhelyi Olivért javasolja új biztosjelöltnek

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő este Budapesten jelentette be, hogy Várhelyi Olivér nagykövetet, a brüsszeli állandó képviselet vezetőjét jelöli Magyarország uniós biztosának, írja az MTI.

A Reuters már hétfő délután is arról írt, hogy a miniszterelnök Várhelyit javasolja majd biztosjelöltnek, ezt erősítette meg hétfő este Orbán.

A magyar miniszterelnök Antti Rinne finn miniszterelnökkel tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón kérdésre közölte, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke azt kérte tőle, jelöljön más biztost.

A miniszterelnök erre azt felelte, hogy „különleges helyzetben” van, tekintettel arra, hogy Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter a Fidesz listavezetője volt az EP-választáson, és előre jelezték, hogy biztosjelöltként számítanak rá.

Ez a lista 53 százalékot kapott, azt gondoltuk, ez egy erős demokratikus legitimáció lesz, és ez megkönnyíti a bizottság elnökasszonyának és az EP-nek a döntését is, de ez nem így történt

– fejtette ki.

Nem utasítottam el az elnökasszony kérését, de abba nem mehetek bele, hogy bárki más, például az EP válogasson magyar politikusok közül a magyar nép helyett

–  közölte a kormányfő, aki ezért, mint mondta, egy technokratát jelölt a posztra, nem pedig egy politikai delegáltat.

Trócsányi Lászlót szeptember 26-án hallgatta meg először a bizottság, a valódi szakbizottsági meghallgatások előszobájaként, hogy megvizsgálja, van-e bármilyen összeférhetetlensége a biztosjelölteknek, így Trócsányinak is. Az akkori döntés alkalmatlannak találta a magyar jelöltet.

Ezt követően a jogi bizottság hétfőn újra szavazott Trócsányiról, ekkor pedig újból leszavazták.

Várhelyi Olivér 2015 óta vezeti a brüsszeli magyar állandó képviseletet, ahol 2011 óta dolgozik, de már a kilencvenes évek közepe óta uniós ügyekkel foglalkozik különböző beosztásokban, volt a külügyminisztérium állományában is az első Orbán-kormány idején.

Brüsszelben az egyik legkeményebben tárgyaló magyar diplomatának tartják. Már amikor négy éve átvette a brüsszeli képviselet vezetését Györkös Pétertől, az volt a meghatározó vélemény, hogy a magyar kormány harciasabb retorikát vár Várhelyitől az uniós testületekkel folytatott vitákban, egyeztetéseken.

Kiemelt kép: az előtérben Várhelyi Olivér és Orbán Viktor. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik