Nagyvilág

Hétfő délig döntenek arról, hogy Trócsányi teljesen alkalmatlan-e

Hétfőn délelőtt fél 11-kor ül össze az Európai Parlament jogi bizottsága, hogy eldöntse, teljesen alkalmatlannak találja-e Trócsányi Lászlót, hogy az EU biztosa legyen, vagy van lehetőség arra, hogy valamilyen intézkedéssel a magyar jelölt javítson a helyzetén – írja a 444. A hírportál szerint az EP elnöke délre már írásos jelentést vár a döntésről.

A magyar biztosjelöltet múlt csütörtökön hallgatta meg a jogi bizottság a valódi szakbizottsági meghallgatások előszobájaként, amelynek feladata, hogy megvizsgálja, van-e bármilyen összeférhetetlensége a biztosjelölteknek. Trócsányit akkor leszavazta a bizottság, mert a politikus nem tudta megfelelően igazolni, hogy nincs pénzügyi összeférhetetlensége a biztosi munkájával kapcsolatban. A volt miniszter szerint „politikai döntés” született.

Trócsányival az volt a probléma, hogy a bizottságnak azt írta, a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodában alapításakor egyharmados tulajdonrésze volt, amely mára nullára csökkent, ezzel kapcsolatban azonban kételyek merültek fel. A Momentum ráadásul szerzett egy olyan szerződést, ami szerint nem igaz, hogy az ügyvédi iroda nem kapott kormányzati megrendelést 2014 és 2019 között, ahogy azt a jogi bizottságnak írta levelében Trócsányi.

A miniszter nevével fémjelzett ügyvédi iroda kormányzati és állami megbízásairól a sajtó is rendre beszámolt. Tavaly például kiderült, hogy a Miniszterelnökség megbízta a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodát a magyar fél képviseletével abban a perben, amelyet Ausztria indított az Európai Bizottsággal szemben az Európai Bíróságon, a paksi bővítéshez nyújtott magyar állami támogatás jogszerűségét és az ahhoz adott uniós jóváhagyását kifogásolva.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik