Nagyvilág

Önkéntes tűzoltók szegényes felszereléssel próbálják menteni a lángoló Amazóniát

A BBC készített riportot azokról az Alter do Chão -i önkéntes tűzoltókról, akik részt vesznek a brazil őserdőt sújtó erdőtüzek megfékezésében. Amazónia őserdeiben egy évtizede nem látott tűzvész pusztít, a lángok több ezer helyszínen csapnak fel.

A BBC riportja szerint a maroknyi ember szegényes eszközökkel igyekszik védeni a természetet: a vizet egy hátizsákszerű eszközben szállítják, fecskendő helyett pedig egy permetezőre emlékeztető csövet használnak. A videóban elmondják: mindegyiküknek van polgári foglalkozása és bár kevesen vannak, igyekeznek hangosak lenni, vezetőjük szerint sikeresen:

Tavaly még csak hatan próbáltuk megfékezni a lángokat, idén már 25-en vagyunk

— mondta el Daniel Gutierrez önkéntes tűzoltó. A csoport szorosan együttműködik az Alter do Chão-i hivatásos tűzoltókkal. Amikor helikopterük füstöt érzékel, riasztják az önkénteseket is, akik gyakran elsőként érkeznek a tűzhöz. Míg a hivatásos szakemberek megérkeznek, megpróbálják féken tartani a lángokat. A riport szerint munkájukkal nem csak a tűz eloltásában segédkeznek, a kiérkező hivatásos tűzoltóknak is fontos plusz információkat tudnak adni. A csoport tagjai arról beszélnek, hogy kilométeres tüzek szemtanúi minden nap. A lángok egyik pillanatról a másikra, akár oltás után is fellobbanhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik