Nagyvilág

Az Osztrák Néppárt jelentős győzelmet aratott az előrehozott választáson

Az osztrák előrehozott választáson az első vasárnapi előrejelzések szerint a nagyarányú győzelmet aratott Osztrák Néppárt (ÖVP). A korábban kormányzó párt a közvélemény-kutatások jóslatait is túlszárnyalva erősödött, a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pedig nagyon visszaesett.

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) at előrejelzések szerint a szavazatok 37,1 százalékát szerezte meg. Az ARGE Wahlen közvélemény-kutató intézet becslése szerint a második helyen az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) végzett 22,5 százalékkal, míg a harmadik a szavazatok 16,7 százalékával Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lett. Az előrejelzések szerint visszakerült a parlamentbe és egyben a negyedik legerősebb párt lett a voksok 13,1 százalékával a Zöldek pártja.

Ausztriában május közepén tört ki kormányválság, miután két német lap nyilvánosságra hozott egy Heinz-Christian Strache alkancellárt, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökét súlyosan kompromittáló videofelvételt. Strache az Ibizán készült rejtett kamerás felvételen magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nővel tárgyalt, akinek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. Strache lemondásra kényszerült a párt éléről és az alkancellári posztról is, az Osztrák Néppárt és a Szabadságpárt koalíciója pedig felbomlott. Sebastian Kurz kancellár és Alexander Van der Bellen köztársasági elnök előrehozott választást hirdetett ki, a néppárti Kurz azonban addig sem tarthatta meg pozícióját, május végén bizalmatlansági indítvánnyal váltotta le a parlament, az indítványt az ellenzéki pártok mellett az FPÖ is megszavazta. Az új kancellár néhány nappal később, átmenetileg – Ausztriában első nőként – Brigitte Bierlein, az alkotmánybíróság elnöke lett.

A vasárnapi választás előtti közvélemény-kutatások mindegyike a továbbra is Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppártot tartotta esélyesnek, a második helyre pedig a Szociáldemokrata Pártot várták. A Strache-botrány hatására csökkent az Osztrák Szabadságpárt népszerűsége, de a felmérések stabilan a harmadik helyre jósolták. Kurz, Ausztria valaha volt legfiatalabb kancellárja egyáltalán nem zárta ki, hogy a Néppárt ismét koalícióra lépjen az FPÖ-vel, de hangsúlyozta, hogy erről csak a választás után tárgyalnak majd.

Fotó: Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) listavezetője és Gernot Blümel, a bécsi ÖVP elnöke választási rendezvényen Bécsben

Ajánlott videó

Olvasói sztorik