Nagyvilág

Panaszkodunk a magyar tankönyvekre, mikor Szaúd-Arábiában az egyikben Yoda látható a meggyilkolt királlyal

Együtt írták alá az ENSZ alapszabályát.

A szaúd-arábiai oktatási miniszter elnézést kért, miután egy iskolai olvasókönyvbe egy olyan kép került be, amin a Star Wars-karakter Yoda is megjelenik Fejszál király mellett – számolt be róla a BBC. Ahmed al-Issza azt is bejelentette, hogy egy bizottság vizsgálja ki a „nem szándékos hibát”. A parányi Jedi-mester ott áll Fejszál mellett, mikor az aláírja az ENSZ alapszabályát a San Francisco-i alapító ülésen, 1945-ben.

A képet egy szaúdi művész, Shaweesh készítette. A BBC-nek azt mondta, ötlete sincs, hogyan került az olvasókönyvbe, de attól tart, hogy valakik támadásnak érzik a képet Fejszállal szemben, pedig ő, ahogy mindenki más is az országban, kedveli a korábbi királyt, mert miatta vált Szaúd-Arábiából modern állam és a világpolitika szereplője.

Az Egyesült Nemzetek (Yoda) című kép egy 2013-as sorozat darabja, amiben az amerikai popkultúra szereplőit (Amerika Kapitány, Darth Vader stb.)  Shaweesh ráhelyezte történelmi események képeire. Az ötlet egy régi képből jött, amin az akkori egyiptomi elnök, Anvar Szadat Mickey egérék mellett látható a Disneylandben tett látogatásakor.

Shaweesh azért helyezte egy képre Yodát és Fejszált – aki akkoriban még csak apja külügyi megbízottja volt –, mert mindketten „bölcsek, erősek, és mindig nyugodtak”.

Fejszál 1964-ben lett az ország királya, és egészen 1975-ig az is maradt, mikor is az egyik unokaöccse meggyilkolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik