Nagyvilág

Egyre kevésbé kérnek a visszaváltható palackokból a németek

2017-ben 42 százalékra csökkent a visszaváltható üvegek aránya a megvásárolt innivalóknál, míg az eldobható palackok aránya nőtt — írta meg a Spiegel.

A Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (UBA) adatai szerint 2017-re 0,5 százalékpottal esett a visszaváltható üvegek aránya 2016-hoz képest. Ha a 2010-es adatokat nézzük, az elfordulás még egyértelműbb, akkor ugyanis az palackozott termékek 48 százaléka betétdíjas volt. A német csomagolási törvény szerint hosszútávon 70 százalékos arányt kellene elérni, ez azonban távoli célnak tűnik.

A rövid szállítási távolságok és az újrafelhasználható csomagolások fontosak a környezetszennyezés és a hulladékminimalizálás szempontjából

— mondta Maria Krautzberger, az UBA elnöke. Hozzátette: ehhez az újrafeldolgozás jobb infrastruktúrájára lenne szükség. Hozzátette:

Minden szupermarketeknek és italüzleteknek a lehető legtöbb, visszaváltható palackos italt kell kínálnia, így segítve a hulladék csökkentését.

Az italcsomagolások a német csomagolási hulladékok több mint egynegyedét teszik ki. Az UBA szerint az újrahasznosítható üveg palackokat 50-szer lehet újratölteni, míg a PET-es palackokat húszor lehet visszaküldeni a polcokra.

Az UBA szerint a sör az egyetlen kivétel van a többször használható palackok csökkenő arányánál, azonban az eeladott söröknek csak 82 százaléka kerül visszaváltható csomagolásba. 2010-ben ugyanez az arány még 88 százalék volt.

Kiemelt kép: Himanshu Bhatt/NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik