Gazdaság

Vannak vállalkozások, amelyek hasznot húztak a szemétkáoszból

Jó ideig káosz uralkodott a szemétszállítás körül, több helyen kiöntöttek a kukák, a hulladékkal megtelt szelektív zsákok olykor hetekig az utcán maradtak, a zöld hulladék napokig az utcán rohadt és szagot árasztott, és csak nem akart helyreállni a számlázás, több negyedévvel is elmaradtak a számlák. Tavaly megfeküdt az egyik legnagyobb regionális hulladékszállító cég, a Pest és Nógrád megyében 116 településen szemetet gyűjtő Zöld Híd Kft., be kellett vetni a katasztrófavédelmet. Az állami kukaholding, az NHKV Zrt. tavaly is jó fél év csúszással adta le a beszámolóját a 2017-es évről, és a tavalyi évről még mindig nincs (több mint 3 hónapja lejárt a beadási határidő) beszámolója, mérlege. Igaz, a számlák már rendben, időben érkeznek, és az elszállítással sincsenek akkora gondok.

De mégis vannak, akik profitáltak a szemétkáoszból: azok a behajtó cégek, akik az állami központ hibája miatt a lakossági elmaradásokat próbálták behajtani.

A napi.hu összeszedte, mely vállalkozások ezek.

Tavaly év elején a kukaholding 7,6 milliárd forint értékű követelést adott át a Díjbeszedő Holding Zrt. vezette konzorciumnak, amelyben egy addig ismeretlen kelet-magyarországi behajtó is helyet kapott. Ez a cég, a balkányi székhelyű Pepp and Cars Kft. egy éve még élelmiszer-nagykereskedelemmel foglalkozott. Mi is írtunk erről a kis vállalkozásról, amely megfogta az Isten lábát.

A kis cégnek 2017-ben 102 millió forintos bevétele volt, ami 270 ezres profitot eredményezett, 2018-ban viszont már 590 millió forintos forgalmat bonyolítottak, amiből 38 millió forintos nyereség jött össze.

A Pepp and Cars Kft. alvállalkozókkal is dolgoztatott, és hogy, hogy nem, a cég tulajdonosának a férje érdekeltségébe tartozó cég is alvállalkozó lett. Az NSZT Hungária Kft. annyira friss cég, hogy 2017-ben alakult.

Pest, Somogy, Zala, Veszprém és Fejér megyében a vecsési székhelyű Agenda Kontroll Kft. lett a követelésbehajtó. A cégnek a 2017-es 15 millió forintról 2018-ra 116 millió forintra ugrott a bevétele, a nyeresége pedig 2 millió forintról 17,2 millió forintra.

Csongrád és Békés megyében a BBK Hungary Kft. intézi az elmaradások rendezését. A több más tevékenységet is végző vállalkozásnál a 2017-es 47,7 millió forintról 2018-ra 128 millió forintra gyarapodott a forgalom. A profit pedig 5 millió forintról 38 millió forintra duzzadt. A cég tulajdonosa pedig pár éve eredményesen licitált a földárveréseken Csongrád megyében.

Tolna, Bács-Kiskun, valamint Baranya megye a Plusz-Profit Bt. terepe, a 2017-ben veszteséges minivállalkozás 2018-ra 44 milliós forgalomból 7 milliós hasznot kanyarintott.

Heves, Nógrád és Komárom-Esztergom megye lakosai viszont a salgótarjáni székhelyű Easy to Train Kft. alvállalkozó munkatársaival találkozhatnak szemétdíj-ügyben. Itt igazán látványos a fejlődés, hiszen 2017-ben nem volt bevétele a cégnek, tavaly viszont már 37,6 millió forintnak örülhetett a cég.

Kiemelt kép: Fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik