Nagyvilág

Spermarobbanást okozott az ausztrál marhaszaporító telepen pusztító tűz

A tűz különleges kihívást jelentett a tűzoltóknak.

Száz darab, marhaspermát tartalmazó kriogén tartály robbant fel egy szarvasmarha-szaporítással  foglalkozó ausztrál telepen történt  tűzesetben – jelentette a helyi sajtó. A tűzoltókat helyi idő szerint kedd hajnalban, nagyjából 3 órakor riasztották a Victoria állambeli Gippslandben található telepre.

A 250 négyzetméteres épület már teljes egészében égett, amikor a tűzoltók kiérkeztek. Az oltás azonban nem tudták azonnal megkezdeni, mert a telepen található kriogén tartályok egymás után robbantak fel, ami miatt életveszélyes lövedékek szálltak ki az épületből, és a tűzoltóknak először saját magukat kellett védeniük – mondta el az ABC ausztrál televíziónak a megyei tűzoltóparancsnok.

A tűzoltók végül több mint két óra alatt tudták eloltani a lángokat. A kár a telepet üzemelő Yarram Herd Services közlése szerint hatalmas. Csak a tartályok – amelyekben nagyon alacsony hőmérsékleten tárolták a spermákat – értéke 500 és 1000 ausztrál dollár (100 és 200 ezer forint) között mozog, és ehhez jön hozzá még a spermák értéke.

A spermák a helyi állattenyésztők tulajdonában voltak, akik most kezdték el volna a mesterséges megtermékenyítéseket, így a kár pontos nagyságát még nem lehet teljesen pontosan felbecsülni.

A kiemelt képen a telep, a tűz eloltása után. Fotó: Country Fire Authority

Ajánlott videó

Olvasói sztorik