Nagyvilág

Ádert küldjük a bolygó megmentésére

A magyar kormány határozott álláspontja, hogy a teremtett világot óvnunk és védenünk kell. Magyarország elkötelezett a fenntartható fejlődés biztosítása mellett, ezt az Alaptörvény is rögzíti. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy hazánkat – a lehető legmagasabb szinten – előre láthatóan dr. Áder János köztársasági elnök úr képviseli a klímacsúcson

válaszolta Schanda Tamás államtitkár Szél Bernadett független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére.

A képviselő arról érdeklődött, hogy ki fogja képviselni Magyarországot a szeptember 23-ai, Antonio Guterres ENSZ-főtitkár által összehívott New York-i klímacsúcson, ami az utolsó előtti ilyen találkozó lesz a Párizsi Klímaegyezmény 2020-as életbe lépése előtt.

Antonio Guterres. Fotó: ALEXIS HUGUET / AFP

Kérdésében Szél Bernadett kifejti, hogy azért döntő fontosságú a New- York-i csúcs, mert „2030-ig 45 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2010-es szinthez képest, 2050-ig pedig világszinten nulla nettó szén-dioxid-kibocsátást kell elérni (a karbonsemlegesség azt jelenti, hogy a szén-dioxid-kibocsátás minimálisra csökkentése mellett a fennmaradó kibocsátást semlegesítjük)”. Így érhető csak el, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést kordában tartsuk, és megelőzzük a drasztikus következményeket.

Antonio Guterres arra kérte a világ vezetőit, hogy a klímacsúcsra ne hangzatos beszédekkel, hanem egészen konkrét célkitűzésekkel, érdemi kibocsátás-csökkentési vállalásokkal érkezzenek

– idézte Szél az ENSZ-főtitkárt. Ezért szerinte vállalhatatlan, hogy a kormány Ádert küldi, mert így „egy a magyar Országgyűlés által nem beszámoltatható, a magyar választópolgárok által nem elszámoltatható, a kormányzat klímapolitikájának alakítására vonatkozó döntési jogosítványokkal, illetve kormányzati felelősséggel nem rendelkező személy képviseli Magyarországot”.

Schanda államtitkár ezeket a megállapításokat elengedte a füle mellett és a következőt írta:

Tudjuk, hogy bolygónk megőrzéséért csak globálisan, szorosan együttműködve lehet dolgozni, ezért Magyarországhoz hasonló elkötelezettségre és aktív fellépésre hívjuk fel az eseményen jelen lévő államokat is.

Az államtitkár szavai érdekesek annak fényében, hogy három hónapja magyar, lengyel, és cseh vétóval bukott el az európai uniós klímacél. A vétó okairól Orbán Viktor azóta sem számolt be a parlamentnek, aminek törvénytelen voltát még Kövér László is elismerte.

A vétó alapjául szolgáló háttértanulmányokat pedig nem adta ki Palkovics László minisztériuma Szél Bernadettnek, amikor kérte azokat, ezért a képviselő beperelte a minisztériumot.

Kiemelt kép: Neményi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik