Nagyvilág

Milliárdokat keresett százezrek halálán, most csőddel mentené vagyonát Amerika egyik leggazdagabb családja

Csődvédelmi eljárást indított saját maga ellen vasárnap a Purdue Pharma nevű amerikai gyógyszergyártó vállalat, ami ellen több ezer pert indítottak a több mint kétszázezer ember halálát okozó opioidkrízisben játszott szerepe miatt. A súlyos függőséget okozó OxyContin fájdalomcsillapítón sok milliárd dollárt kereső cég teljes egészében a Sackler család tulajdonában van, és a csőddel bebiztosíthatják, hogy hatalmas vagyonuk nem esik áldozatául a vállalat ellen indított pereknek.

A család

A Purdue Pharam nevű gyógyszergyártót 1952-ben vásárolták meg a Sackler testvérek, és jelenleg teljes egészében Raymond és Mortimer Sackler leszármazottai a tulajdonosai. A család vagyonát a Forbes magazin 13 milliárd dollárra becsülte 2016-ban, és ezzel a 19. leggazdagabb amerikai családnak számítanak.

Veszélyes fájdalomcsillapítóval tömték a betegeket, hogy meggazdagodjanak
Tömegesen indítanak pereket az Oxycontin nevű gyógyszert gyártó cég tulajdonosai ellen, akik állítólag tisztában voltak a szer veszélyeivel, de kapzsiságuk felülírta az etikai szabályokat.

A visszahúzódó életet élő milliárdosok nevét évtizedeken át leginkább a művészeti és tudományos élet támogatóiként lehetett ismerni. A család több tagja is több millió dollárt adományozott egyebek mellett a Metropolitan múzeumnak, a Guggenheim múzeumnak és a Metropolitan Operának, de kapott tőlük pénzt a brit Királyi Művészeti Akadémia vagy a Királyi Balett és még a párizsi Louvre is. Emellett adományokat adtak olyan egyetemeknek, mint a Yale, a Columbia, az MIT, vagy az Oxford.

Több intézmény azonban jelezte, több adományt nem fogadnak el tőlük, tekintettel arra, hogy miből gazdagodtak meg, a Louvre pedig még a Sackler nevet is levette egyik szárnyáról.

Halálkereskedők

A Purdue Pharma az 1990-es évek közepén kezdte el terjeszteni az OxyContin nevű termékét, egy opioid tartalmú fájdalomcsillapítót, amiről azt állították, hogy teljesen biztonságos, és használatával egyáltalán nem alakul ki függőség a betegekben. Ez azonban nem volt igaz, amivel a vállalat is tisztában volt, ennek ellenére minden idők egyik legnagyobb gyógyszer-reklámkampányával népszerűsítették a biztonságosnak mondott szert. Így az erős fájdalomcsillapítót már nem csak rákos betegeknek írták fel az orvosok, hanem egyszerű derékfájdalmakra is, ami végül a betegeknél függőséget okozott.

Ennek meg is lett az eredménye. Az amerikai járványügyi hatóság, a CDC adatai szerint 1999 és 2017 között 218 ezer ember halt meg a vényköteles opiodiok okozta túladagolásban, és 2017-ben az ilyen halálesetek száma ötször annyi volt, mint 1999-ben.

A Purdue Pharma és ezzel együtt a Sackler család közben több milliárd dollárt keresett az OxyContinnal, amit a becslések szerint a család 20 tagja tehetett zsebre. A Forbes adatai szerint 2003-ra már évente 1,6 milliárd dollár értékben adtak el a fájdalomcsillapítóból, ami 2001-ben már a cég bevételeinek 80 százalékát tette ki. Az amerikai gazdasági lap 2016-os cikke szerint a Purdue bevétele akkor már évente 3 milliárd dollár volt csak az Egyesült Államokban.

Napi 200 halott a modern orvoslás egyik legnagyobb hibája miatt
Naponta többen halnak meg az USA-ban gyógyszer- és drogtúladagolásban, mint autóbalesetben. Elmondjuk, hogyan jutottak el idáig, és azt is, itthon várható-e hasonló krízis.

De ez nem volt elég nekik. Idén februárban ügyészségi iratokból kiderült, hogy a cégen belül egy titkos projektet indítottak: be akartak lépni az opiátfüggőség elleni küzdelem „csábító” piacára. Először egy függőséget gyógyító szerből akartak pénzt csinálni, ami az OxyContin miatt függő vált betegeknek adtak volna el, majd a túladagolásra használt Narcant nézték ki, ami a belső feljegyzések szerint stratégiailag beleillene a cég profiljába.

Védeni a vagyont

A cég 2007-ben egy peren kívüli megegyezés részeként beismerte, hogy félrevezette a közvéleményt, az orvosokat és betegeket az OxyContinnal kapcsolatban, és 600 millió dolláros kártérítést fizettek ki az ellenük indított szövetségi per leállításáért.  Ugyanakkor tudni lehetett, hogy a cég rövidesen újabb perek elé néz.

Pár hónappal a 2007-es vádalkut követően Mortimer D.A. Sackler, az egyik alapító fia az unokatestvéreinek írt e-mailben kijelentette, hogy bár „most jobb a helyzet”, ő nem zárhatja ki, hogy az „újra bonyolulttá válik a jövőben, és valószínűleg sokkal hamarabb, mint azt várjuk”. Ezek után a család egyre több és több pénzt vett ki a cégből. Ahogy ezt 2014-ben Dr. Richard Sackler, a cég volt elnök-vezérigazgatója a fiainak írta:

Azokban az években, amikor a cég sok pénzt termelt, a részvényesek az iparban általánosan elterjedt gyakorlattal ellentétben kivették a pénzt az üzletből.

Azt nem lehet tudni, hogy pontosan mennyit, és azt sem, hogy pontosan hova is került. A családtagok ugyanis egy szövevényes céghálózatot, nehezen követhető külföldi, offshore bankszámlákat használtak a hatalmas vagyon eltüntetésére.

Jaqueline Sackler és Mortimer Sackler. Fotó: Djamilla Rosa Cochran/WireImage/ Yves Saint Laurent / Getty Images

New York állam főügyésze az előző hónapban 33, a Sackler családdal kapcsolatban álló pénzintézetet és befektetési tanácsadót kötelezett iratok átadására, hogy feltérképezzék, hova került a cégből kivett pénz. A főügyészség előző hét pénteken bejelentette, hogy egymilliárd dollár értékben találtak banki átutalásokat, gyakran svájci bankszámlákon keresztül. Az ügyészség kiemelte, hogy még csak egy pénzintézettől kapott dokumentumokat vizsgáltak át, utalva arra, hogy ez még csak a kezdet lesz.

Csődöt mondanak, de milliárdokat akarnak

A cég ellen több mint kétezer város, megye és állam indított pert az opiodiválság kialakulásában játszott szerepe miatt, amit a vállalat egy peren kívüli megegyezéssel szeretne lezárni. Felajánlotta, hogy csődeljárást indít maga ellen, a Sackler család lemond mindent tulajdoni jogáról, a Purdue Pharmát pedig közhasznú szervezetté alakítják és minden bevételt az opioidkrízis kezelésére használhatnának fel. Ez a cég szerint legalább tízmilliárd dollárt jelent. Emellett a család 4,5 milliárd dollárt fizetne a saját vagyonából a per lezárásáért.

Az ajánlatot egyelőre nem fogadta el az összes felperes, a cég mégis elindította a csődeljárást, amivel megvédhetik a családi vagyont. Az amerikai jogszabályok szerint egy csőd esetén a cég összes vagyona szabad préda lehet, de a tulajdonosok magánvagyonához már nem lehet hozzányúlni, és emellett a csődeljárással megvédhetik magukat a további perektől. Az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó jogi szakértők azonban kijelentették, elképzelhető, hogy a család tagjai nem kerülnek ki sértetlenül a cég ellen indított perekből.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a cég és a családtagok ellen indított eljárásoknak mi lesz a vége, és több állam legfőbb ügyésze is jelezte, hogy továbbra is üldözni fogják a Sackler családot, akik – ahogy Connecticut állam főügyésze a PBS amerikai közszolgálati adónak fogalmazott – „meggyújtották ezt a tüzet, aztán benzint öntöttek rá”, majd „ahelyett, hogy segítettek volna eloltani, úgy döntöttek, hogy nézik, ahogy ég.”

Pennsylvania állam főügyésze pedig Twitter-oldalán közölte:

Nem hagyom, hogy megússzák a bűneiket. Személyesen fogom beperelni őket, hogy belenyúlhassunk a pénztárcájukba.

Kiemelt kép: Drew Angerer/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik