Nagyvilág

Meghalt a tongai miniszterelnök

Meghalt 78 éves korában ‘Akilisi Pohiva tongai miniszterelnök, aki sokat tett a csendes-óceáni szigetország demokratizálásáért.

Lopeti Senituli, a miniszterelnök politikai tanácsadója arról adott tájékoztatást, hogy a kormányfő az aucklandi kórházban hunyt el csütörtök reggel 9 órakor. Pohivát szerdán szállították át Új-Zélandra. Előtte két hétig Tongán kezelték kórházban tüdőgyulladás miatt. Graeme Smith, az Ausztráliai Nemzeti Egyetem csendes-óceáni kutatója úgy jellemezte Pohivát, hogy a miniszterelnök meghatározó személyiség volt országa történetében, és rengeteget tett az állam politikai rendszerének demokratizálása érdekében, amit korábban a szigeteket irányító királyi család határozott meg.

Tonga több tucatnyi szigetből álló ország a Csendes-óceán déli részén. Területe mintegy 750 négyzetkilométer, valamivel több mint 100 ezer ember él ott. Pohiva mindössze a negyedik közember volt az ország kormányának élén, és az első, akit nem a király nevezett ki, hanem a parlament választott meg a tisztségre.

forrás: mti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik