Nagyvilág

Rakétatámadás Kabulban 9/11 évfordulóján

Erős robbanás történt az amerikai nagykövetség közelében.

A robbanás helyi idő szerint szerda hajnalban, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás évfordulóján történt. Az amerikai nagykövetség egyik munkatársa megerősítette, hogy az épület közelében történt a detonáció. Az afgán belügyminisztérium nem sokkal később arról számolt be, hogy a védelmi minisztérium épületét érte rakétatalálat, de senki sem sérült meg.

A távirati iroda emlékeztet rá, hogy ez volt az első jelentősebb támadás az afgán fővárosban azt követően, hogy az amerikai elnök lefújta az egyeztetést az Afganisztánt a 2001-es beavatkozásig irányító tálib szélsőségesekkel. A tárgyalások célja az lett volna, hogy Washington lezárhassa az Egyesült Államok történetének leghosszabb ideje húzódó fegyveres konfliktusát.

Donald Trump éppen azért mondta le a megbeszéléseket, mert előző héten egy amerikai katona is meghalt a tálibok pokolgépes merényletében Kabulban. Amerika az al-Kaida 2001. szeptember 11-én végrehajtott merényletei után indított katonai akciót a tálibok ellen, akik menedéket adtak Oszama bin Ladennek. Jelenleg mintegy 14 ezer amerikai katona szolgál Afganisztánban.

Kedden helyi tisztviselők jelentették, hogy a tálibok ellenőrzésük alá vonták egy északkelet-afganisztáni tartomány egyik körzetét. Két napig tartó harc után elfoglalták Jangi Kalát. A szélsőségesek az elmúlt egy hétben fokozták támadásaikat. Elemzők korábban úgy vélték, a tálibok a harctéri sikereiket tárgyalási pozíciójuk javítására akarják felhasználni.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Hedajatullah Amid

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik