Nagyvilág

Bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős biztosnak jelölték Trócsányit

Trócsányi Lászlónak a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős tárcát szánja az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen, aki kedden mutatta be a novemberben hivatalba lépő testület tervezett összetételét.

https://twitter.com/EU_Commission/status/1171368195086856193

Ezt a portfóliót eddig az osztrák Johannes Hahn tartotta kézben. A volt igazságügyi miniszter Trócsányi elődje, Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztos volt az előző ciklusban.

A keddi bejelentés értelmében a holland Frans Timmermans, a dán Margrethe Vestager és a lett Valdis Dombrovskis is úgynevezett ügyvezető alelnök lesz.

Az új testületben nyolc alelnök lesz, közülük a három ügyvezető-alelnök kettős funkciót lát majd el, egyrészt felelősek lesznek a meghirdetett munkaprogramban szereplő három kulcstéma valamelyikéért, másrészt biztosi feladatokat is betöltenek.

  • Timmermans koordinálja majd az európai zöld megállapodással kapcsolatos munkát, ő lesz felelős a klímapolitikáért is.
  • Vestager koordinálja majd a digitális kornak megfelelő Európa programját, és egyúttal továbbra is betölti majd a versenyjogi biztosi posztot.
  • Dombrovskis koordinálja majd az emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységeket, és egyszersmind ő lesz a pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztos.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, már korábban kiszivárgott, hogy az EB elnöke a  nemzetközi együttműködés – fejlesztési támogatás vagy a humanitárius segélyezés – katasztrófavédelem területét bízná Trócsányi Lászlóra. Orbán Viktor viszont a bővítési portfóliót kérte Trócsányinak von der Leyentől, ezt kapta most meg a magyar biztos.

A Human Rights Watch kibukott Trócsányi jelölésén
A szervezet egyik vezetője szerint nem igazán méltó hozzá a humanitárius segélyezés.

Ursula von der Leyen Trócsányinak címzett megbízólevelét itt olvashatják.

Kiemelt kép: Facebook/Európai Bizottság

Ajánlott videó

Olvasói sztorik