Gazdaság

444: A nemzetközi segélyezés vagy a katasztrófaelhárítás juthat Trócsányinak

Nem hivatalos, de bizottsági ügyekben tájékozott forrásokra hivatkozva azt írja a 444, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a nemzetközi együttműködés – fejlesztési támogatás vagy a humanitárius segélyezés – katasztrófavédelem területét bízná Trócsányi Lászlóra. A hírportál információi szerint Orbán Viktor eredetileg a bővítéssel foglalkozó biztosi posztot kérte von der Leyentől, de a szlovén jelölt esélyesebb a posztra.

A nemzetközi együttműködést az elmúlt öt évben a horvát Neven Mimica vitte, és fő feladata az volt, hogy az afrikai, karibi és ázsiai térség kormányaival egyeztessen a szegénység elleni küzdelemről, és az EU-s segélyek elosztásáról.

A másik felmerült terület a humanitárius segélyezés – válságkezelés, amelynek eddig ciprusi felelőse volt, Krisztosz Sztiliánidész. Az ő feladata elsősorban a tagállamokat ért katasztrófák, természeti csapások esetén az erőforrások mozgósítása, illetve a kapcsolattartás a jótékonysági szervezetekkel.

A 444 ír egy másik, szintén Magyarországgal kapcsolatos értesülésről is, amely szerint a jövőben elvehetik az Orbán-kormány által ellenségnek kikiáltott Frans Timmermans holland biztostól a jogállamisági eljárások lefolytatását, helyette a cseh Vera Jourovára bíznák ezt a feladatot.

Kiemelt kép: 24.hu/Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik