Nagyvilág

Vizsgálják Robert Fico rasszista kijelentését

A volt kormányfő szerint szinte az egész nemzet azt gondolja, amit a cigányterrort emlegető kirúgott képviselő.

Robert Fico exkormányfő egy videóban állt ki Milan Mazurek mellett – írja az Új Szó. A szélsőjobboldali L’SNS (magyarul Mi Szlovákiánk Néppárt) politikusát elítélték, megfosztották képviselői mandátumától rasszista kijelentései miatt.

Fico szerint azonban a volt képviselő romaellenes véleményével „szinte egész ország egyetért”. Mazurek csak azt mondta ki, amit majdnem az egész nemzet gondol.

És ha valakit az igazság miatt végeznek ki, nemzeti hőst csinálnak belőle.

Protifašistická orientácia strany SMER – SD je úplne jasná a nemenná.

Protifašistická orientácia strany SMER – SD je úplne jasná a nemenná, ale odsúdenie poslanca NR SR za to, že povedal, čo si takmer všetci myslia, je len naháňanie vody na mlyn extrémizmu.

Közzétette: Robert Fico – 2019. szeptember 5., csütörtök

Fico azt állította, hogy a bűnüldöző szervek és a bíróságok sokszor a sajtó nyomása alatt hozzák döntéseiket, nem valós bizonyítékok alapján. A Paraméter szerint a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) egyelőre csak annyit árult el, valóban vizsgálják, hogy szavaival a Smer elnöke elkövetett-e bűncselekményt.

Korábban Peter Pellegrini kormányfő, pártelnökével ellentétben, üdvözölte, hogy a szélsőséges képviselő már nem ül a parlamentben. Mazurek ellen rasszista gyalázkodás és uszítás miatt indult eljárás egy rádióinterjúja miatt. Azt mondta például, hogy

150 millió eurót használnak fel a cigány közösségből származók házaira” (…) olyan emberek házaira, akik soha semmit az országunk és a nemzetünk javára nem tettek, éppen ellenkezőleg, aszociális módon élnek s kizsigerelik a szociális rendszerünket. (…) Ránk, akik tisztességesen élünk és dolgozunk, tesz az állam, miközben ezeknek az aszociálisoknak ingyen ad mindent.

Erről mondta azt tehát Fico, hogy szinte az egész nemzet így gondolja.

Kiemelt kép: Robert Fico/Facebook 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik