Nagyvilág

Már nem képviselő a cigányozó szlovák

Automatikusan távoznia kell, miután jogerősen elítélték.

Milan Mazurek keddig a Marian Kotleba alapította L’SNS (magyarul Mi Szlovákiánk Néppárt) képviselője volt. A Legfelsőbb Bíróság a szélsőjobboldali politikust bűnösnek találta, 10 ezer euróra büntette, ha pedig nem fizet, féléves feltételes börtönt kap – írja a Paraméter.

Mazurek ellen rasszista gyalázkodás és uszítás miatt indult eljárás egy rádióinterjúja miatt. Azt mondta például, hogy

150 millió eurót használnak fel a cigány közösségből származók házaira” (…) olyan emberek házaira, akik soha semmit az országunk és a nemzetünk javára nem tettek, éppen ellenkezőleg, aszociális módon élnek s kizsigerelik a szociális rendszerünket. (…) Ránk, akik tisztességesen élünk és dolgozunk, tesz az állam, miközben ezeknek az aszociálisoknak ingyen ad mindent.

Mivel Mazureket szándékosan elkövetett rasszista bűncselekmény miatt ítélték el, az alkotmány szerint automatikusan elveszítette képviselői mandátumát – közölte a pozsonyi parlament mentelmi bizottságának elnöke.

Az első fokon kiszabott 5000 eurós bírságot a fellebbviteli bíróság túl enyhének találta, de attól eltekintett, hogy Mazureket a roma holokauszttal foglalkozó tanfolyam elvégzésére kötelezze, és az ügyész által javasolt, feltételes szabadságvesztést is elutasította.

Mazurek azt mondta, nem a bírságot tartja valódi büntetésnek, hanem azt, hogy megszűnt a mandátuma. Az Új Szó szerint a szésőjobbos politikus ártatlannak vallotta magát, azt vallotta,

ha a kelet-szlovákiai cigányterrorról beszélt,

akkor csak a telepeken jelenlevő bűnözésre gondolt és szerinte a hangfelvételből világos, hogy amikor gyerekbűnözésről és felelősségre vonásról beszélt, akkor az összes fiatalkorúra gondolt, „nem csak a cigányokra”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik