Nagyvilág

Magyarországra jönne az OLAF igazgatója, hogy elbeszélgessen Polt Péterrel

Magyarországra utazna az unió csalás elleni hivatalának vezetője, hogy személyesen tisztázza, mi áll a nagyszámú vizsgálat hátterében – ezt az OLAF igazgatója, Ville Itälä közölte az Euronewsnak adott interjújában.

Az útra valószínűleg jövőre kerülhet sor, és igazságügyi vezetőkkel, köztük Polt Péter legfőbb ügyésszel is találkozni szeretne.

Az igazgató azt mondta, már fel is vette a kapcsolatot a Legfőbb Ügyészséggel. A budapesti tárgyalás céljaról azt mondta, javítani szeretné a magyarországi helyzetet, ami az OLAF javaslatainak a követését illeti.

2018-ban Magyarországon indult a legtöbb vizsgálat az uniós pénzek ügyében. A friss OLAF-jelentésből pedig az derült ki, hogy Magyarországgal fizettetné vissza arányaiban a legtöbb pénzt az OLAF: a magyarországi kohéziós pénzek 2014 és 2018 közötti kifizetéseinek közel négy százalékát tartja problémásnak.

Magyarországgal fizettetné vissza arányaiban a legtöbb pénzt az OLAF
Megjelent az Európai Csalás Elleni Hivatal 2018-as jelentése.

„Fontos, hogy a számok mögé lássunk. Hiszen a számok nem mindig mondják el a teljes igazságot. Ezért utazok Magyarországra. Szeretnék igazságszolgáltatási és bűnüldözési vezetőkkel is beszélni arról, mi lehet a háttérben. És ha vannak problémák, közösen kellenne megoldást találnunk ezekre” – mondta Itälä az Euronewsnak.

Magyarországon sok bírálat érte az ügyészséget és kifejezetten Poltot, amiért az OLAF bizonyítékai ellenére sem emelt vádat uniós forrásokat érintő ügyekben.

A legemlékezetesebb ilyen ügy – amit a kormány által eltitkolni próbált OLAF-jelentés alapján a 24.hu tárt fel – a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak korábbi cége, az Elios Zrt. elleni eljárás. Az OLAF közlése szerint a bizonyítékaik megállták volna a helyüket egy bírósági perben, de az ügyészség nem indított eljárást az Elios Innovatív Zrt ellen.

Kiemelt kép: Tiborcz István, az Elios-ügy egyik érintettje megérkezik Kötcsére. Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik