Nagyvilág

Florida partjainál folytatja a pusztítást a Dorian hurrikán

Helyi idő szerint kedden délelőtt kettes erősségűre csökkent a Dorian hurrikán, miközben a Bahamáktól lassan elmozdult Florida felé.

A miami székhelyű Országos Hurrikán Központ jelentése szerint a hurrikán széllökéseinek ereje ugyan csökkent, de a viharzóna szélesedett. Viszont olyan lassan mozog, hogy a szakemberek nem számítanak arra, hogy szerda hajnalnál előbb eléri az Egyesült Államok délkeleti partvidékét.

A meteorológusok megjegyezték: rendkívül szokatlan, hogy egy ilyen erősségű vihar  – a Dorian ötös erősségű hurrikánként kezdett pusztítani  –  hosszasan tartózkodik egy helyen. A Dorian immár harmadik napja a Bahamák fölött tombol.

A Bahamákon öt halálos áldozatot követelt a vihar, de nagyon sokan eltűntek. Az eltűnteket rádiós élő adásban keresik hozzátartozóik. Iram Lewis, bahamai parlamenti képviselő a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva kedden elmondta: arra számítanak, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedik.

Sok helyre változatlanul nem tudnak eljutni a mentőegységek, az emberek a háztetőkön várják a segítséget

– fogalmazott a képviselő.

A vihar óránként 185-190 kilométeres széllökésekkel óránként mintegy másfél kilométernyit halad Florida felé, a meteorológusok előrejelzései szerint azonban a szél ereje akár ismét óránkénti 280-285 kilométeresre erősödhet.

A Bahamákon még várhatóan két napig rendkívül nehéz körülményekre lehet számítani: a vihar továbbra is a dagály szintje fölötti 4-5 méteresre korbácsolja a tenger hullámait, heves az esőzés, kedden 766 milliméter csapadék hullott.

A legfrissebb jelentések szerint a hurrikán csak a floridai partok mentén tombol majd, de hatása így is pusztító lesz. Az erős széllökések és a heves esőzés mellett a partvidéken az óceán várhatóan eláraszt településeket. Floridában, Georgiában, Dél- és Észak-Karolinában a hatóságok folyamatosan arra hívják fel a lakosok figyelmét, hogy maradjanak otthonaikban, vagy még kedden költözzenek a menedékhelyekre azokról a vidékekről, ahol kötelező evakuálást rendeltek el.

Kiemelt kép: Mark Wilson/Getty Images/AFP/Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik