Nagyvilág

Hongkongban a rendőrök szexuális zaklatással próbálják megfélemlíteni a tüntetőket

Hónapok óta tartanak a tüntetések Hongkongban, és sokan azt állítják, hogy a rendőrök szexuális erőszakot alkalmaznak ellenük. Szerda este több tízezer tüntető a rendőrök áldozatainak tiszteletére vonult az utcákra.

Hongkongban az utóbbi hónapok tüntetései gyakran váltak erőszakossá, a civilek és a rendőrök között is vannak sebesültek. A hatóságok minden hétvégén több száz embert tartóztattak le a demonstrációk közben. Ezen a héten a lakosok azok előtt tisztelegtek, akik tüntetőként a hivatalos személyek részéről szexuális erőszakot tapasztaltak.

A szervezők szerint 30 ezer ember vett részt a demonstráción, a kormány hivatalos adatai szerint 11 500 civil vonult az utcákon. Sokan lila szalagokat lobogtattak vagy lila fénnyel világítottak, hogy kifejezzék együttérzésüket az áldozatokkal szemben. Mások a #MeToo mozgalomhoz kötődő jelszavakat kiabáltak, vagy a #ProtestToo mottót festették magukra.

Néha, amikor a rendőrök őrizetbe vesznek egy tüntetőt, megfogják a nemi szervét, valószínűleg azért, hogy megijesszék. Akkor is, ha férfiről van szó.

– mondta egy Emma Kwok nevű diák a BBC riporterének.

Sunny Mok/EYEPRESS/Europress

Nehéz elhinni, hogy a rendőrség ilyen kegyetlen. De a nap végén el kell fogadnunk, hogy ez tényleg megtörténik, felkészültnek kell lennünk. Úgy gondolom, hogy attól függetlenül, hogy egy ember mit gondol, hogy milyen nemű, hogy mi van a pólójára írva, hogy mit mond az utcán, vagy hogy kedveled-e, senkinek a testét nem szabad megsérteni

– nyilatkozta Love Yip, egy másik tüntető.

A demonstráció alatt felszólalt egy nő, akit pár nappal korábban tartóztattak le. Ő beszámolt arról, miként vetkőztették le teljesen fölöslegesen és hogyan alázták meg. Beszéde közben többször elsírta magát.

Egy másik nő arról mesélt, hogy a rendőrök elrángatták a tüntetésről, és közben szándékosan láthatóvá tették a fehérneműjét, prostituáltnak nevezték.

Szóltam nekik, hogy szoknya van rajtam, és kértem őket, hogy engedjenek sétálni. Természetesen süketet játszottak. De nem szégyellem azt, ami történt velem, én nem csináltam semmi rosszat. Nem vagyok puhány

– fogalmazott.

Az Association Concerning Sexual Violence Against Women nevű szervezet kérdőívét kitöltő 221 emberből majdnem 50 átélt szexuális erőszakot a tüntetések kezdete óta.

Eldurvult a vasárnapi tömegtüntetés Hongkongban
Ismét több tízezren vonultak utcára Hongkongban, hogy tiltakozzanak a város Peking-barát kormányzata ellen.

Hongkongban július óta tüntetnek az emberi jogokért és a Peking-barát hatalom ellen. A demonstrációk kezdeti oka a kiadatási törvény volt, amit a kormányzó azóta parkolópályára állított. Minden hétvégén több tízezren vonulnak az utcákra a tilalom ellenére, közlekedési csomópontokat blokkolnak. A rendőrség cserébe könnygázzal és erőszakkal próbálja megijeszteni az embereket, minden héten több száz tüntetőt tartóztatnak le.

Kiemelt kép: Philip FONG / AFP / Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik