Gazdaság

Szlovákia betiltja a műanyag evőeszközöket

Más módon is felveszik a harcot a felesleges műanyag ellen.

Szlovákia 2021-től betilt számos egyszer használatos műanyag terméket, az erről szóló javaslatot szerdán hagyta jóvá a kormány – írja a felvidéki Paraméter.

A szigorítás érinti a műanyag tányérokat, evőeszközöket, italkeverőket, szívószálakat, egyszer használatos ételtárolókat, poharakat, valamint az oxodegradálódó műanyagokat, amelyek mikroműanyagokra bomlanak, így szennyezve a környezetet.

Szigorítják az elszállított hulladék elszámolását, a könnyebben újrahasznosítható termékek vagy csomagolások gyártóit pedig pénzügyi előnyökkel motiválják majd. A minisztérium ettől azt várja, hogy ha nem kifejezetten szükséges, akkor mondjanak le az összetett csomagolásokról.

Az elmúlt években a szlovák környezetvédelmi minisztérium már több fontos lépést tett a felesleges műanyagok ellen, ezek egyike, hogy rövidesen bevezetik a PET-palackok visszaváltásának rendszerét. A tárca arra is vállalást tett, hogy kidolgozza a csomagolásmentes üzletek támogatásának módszertanát. (Fotó: Europress – Riccardo Milani / Hans Lucas)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik