Nagyvilág

A sínekhez kötözték magukat környezetvédők a Volkswagen gyárnál

Környezetvédők a wolfsburgi Volkswagen gyár ellen tüntettek kedden.

A tüntetőknek egy hídon sikerült megállítaniuk a vonatot, ami új autókat szállított a VW gyárból. Az aktivisták egy része a sínekhez kötözte magát egy híd előtt – párosával, a sínpár alatt összekötötték a kezüket, így csak akkor lehet őket leszedni, ha valaki kiengedi a kötelet. A rendőrségnek csak pár óra után sikerült mindenkit eloldoznia és továbbengedni a vonatot – írta a BBC.

Mindeközben mások a Volkswagen gyárban, a recepciónál található hatalmas gömb vázára bilincselték magukat. Mellettük feliratok hirdették, hogy miért tüntetnek:

Villamosok, ingyenes tömegközlekedés, bicikliutak az autók helyett. Élni akarunk, nem kocsikázni.

Az aktivisták arra akarják felhívni a figyelmet, hogy az autóknak nemcsak a használata, de a gyártása is káros a környezetnek.

Azt akarjuk, hogy a gazdasági vezetők gondoljanak arra, hogy egy összeomlás szélén állunk

– mondta David Neiser, az egyik tüntető a Neues Deutschland riporterének.

A wolfsburgi autógyárból naponta akár 50 vonat indul autókkal megrakodva, ezek közül sokat külföldre gyártanak. A környezetvédelmi aktivisták azzal gyanúsítják a német kormányt, hogy az nem tesz eleget a környezetvédelemért. Az autógyártás helyett jobb tömegközlekedési feltételeket és autómentes városrészek kialakítását követelik.

Kiemelt kép: Bodo Marks/dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik