Nagyvilág

Macron: Az amazonasi erdőtűz nemzetközi válsághelyzet

Ég a házunk

— idézi Emmanuel Macron francia elnök Twitter-posztját a BBC. Macron szerint a közelgő G7-csúcstalálkozón meg kell vitatni a brazíliai erdőtüzek ügyét, amely szerinte nemzetközi válsághelyzet.

Jair Bolsonaro brazil elnök válaszában azzal gyanúsította meg Macront, hogy az őserdőt rekordszámban érintő erdőtüzek ügyét csak politikai haszonszerzésre használja fel. Azt is nehezményezi, hogy Macron a tűzvészről egy olyan találkozón akar egyeztetni, amelyen Brazília nem vesz részt, szerinte ez kolonialista mentalitásra utal.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: Brazília űrkutatási ügynökségének (Inpe) friss adatai szerint az erdőtüzek száma 83 százalékkal növekedett 2018 azonos időszakához képest. A brazil őserdő július első felében ezer négyzetkilométernyinél is több erdőt veszített el, többek között az erdőirtás következtében, 68 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A most terjedő erdőtűz ezen a statisztikán komolyan rontani fog.

Ég az Amazonas, már az űrből is látszik
Igazi környezeti katasztrófa történik éppen Dél-Amerikában.

Bolsonaro brazil elnök nemrég felmentette az Inpe vezetőjét, azt állítva, hogy félrevezető adatokat közölt a brazil erdőirtásokról. Az ügynökség ugyanis júliusi jelntésében a műholdas adatok előzetes értékelése után arra figyelmeztetett, hogy a brazil őserdő július első felében ezer négyzetkilométernyinél is több erdőt veszített el, 68 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

A bejelentést Bolsonaro erősen kritizálta, majd Németország  és Norvégia is megvonta a támogatást az Amazonas Alaptól, amelyet 2008-ban hoztak létre az amazonasi erődirtások elleni küzdelem finanszírozására.  A természetvédelmi szakemberek Bolsonarót azzal vádolják, hogy erdőirtásra ösztönzi a fakitermelőket és a gazdálkodókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik