Nagyvilág

Féktelenül irtják az Amazonast, az elnök Brazília hírneve miatt aggódik

Jair Bolsonaro brazil elnök ismét bírálta vasárnap az Amazonas őserdeit figyelő nemzeti űrkutatási ügynökséget, kijelentve, hogy legutóbbi jelentésük az erdőirtások ütemének gyorsulásáról árt Brazília hírnevének, miközben a tengerentúlon "betegesen rettegnek" Dél-Amerika legnagyobb országának környezetvédelmi állapotai miatt.

A brazil űrkutatási ügynökség (INPE) közlése szerint a műholdas adatok előzetes értékelése azt mutatja, hogy július első felében ezer négyzetkilométernyinél is több erdőt veszített el, 68 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

Az ilyen jelentéseket az ügynökségnek egyeztetnie kellene vezető kormányzati tisztségviselőkkel – mondta Bolsonaro, akinek kormánya lazított az Amazonas-vidék hasznosításának szabályozásán.

Ilyen egyszerű módon közzétenni ezeket, ahogy azt tették, nehéz helyzetbe hozza Brazíliát

– mondta a radikálisan jobboldali elnök a G1 brazil hírportálnak adott nyilatkozatában.

Bolsonaro politikája a környezetvédők bírálatát váltotta ki, és Norvégia, valamint Németország kilátásba helyezte, hogy megvonják támogatásukat az Amazonas Alaptól, amelyet 2008-ban hoztak létre az amazonasi erődirtások elleni küzdelem finanszírozására.

Fotó: CARL DE SOUZA / AFP) 

A közelmúltban több brazil miniszter is visszavágott a bírálóknak, Bolsonaro pedig egy külföldi újságíróval folytatott minapi beszélgetésben kijelentette, hogy az Amazonas csakis Brazíliáé.

Az Amazonas Brazíliáé és nem a maguké. Maguk lerombolták a saját ökoszisztémájukat, és (közben) csak tőlünk követelnek

– mondta.

Az elnök két nappal azután tett megjegyzést az INPE adatközlésére, hogy nyilvánosan megkérdőjelezte az ügynökség adatainak megbízhatóságát, és azt mondta, úgy érzi, hogy az valamilyen nem kormányzati szervezet érdekeit szolgálja, nem pedig Brazíliáét.

Ricardo Galvao, az ügynökség igazgatója az elnök mindkét kijelentését visszautasította az Estado de Sao Paulo című újságban szombaton megjelent interjújában. Galvao sértőnek nevezte azt a sugalmazást, hogy manipulált adatokat közölnének, megjegyezve, hogy számaikat mindig nyilvánosságra hozzák és publikálják nemzetközi tudományos folyóiratokban. Hozzátette, hogy csakis Brazília érdekében dolgozik.

Sohasem álltam kapcsolatban nem kormányzati szervezetekkel. Soha nem kaptam fizetést kívülről. Soha más juttatást nem kaptam, csak a köztisztviselői fizetésemet

– hangsúlyozta.

Kiemelt kép: CARL DE SOUZA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik