Nagyvilág

Olaszország: ügyészség rendelte el a migránsok partra szállítását

A szicíliai Agrigento ügyészsége elrendelte az Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) hajójának lefoglalását, továbbá a fedélzeten tartózkodó migránsok partra szállítását Lampedusa szigetére. Onnan egy spanyol hadihajó szállítja majd őket tovább. A hajón 89 ember tartózkodik.

Luigi Patronaggio – az Olaszországba érkező migránshajókkal foglalkozó – ügyész az Open Arms hajóján mérte fel a tizenkilenc napja a fedélzeten tartózkodó emberek helyzetét – adta hírül a távirati iroda. Ezután rendelte el a civil hajó lefoglalását, valamint a menekültek evakuálását.

Korábbi megállapodások szerint a csoport tagjainak befogadását a madridi kormány vállalta: az Audaz nevű spanyol hadihajó kedden elindult Lampedusa irányába, és három nap múlva érkezik meg. Az eredeti tervek szerint a migránsokat Palma de Mallorcára szállítják.

Az Open Arms hajója augusztus elsején vette fedélzetére a több mint százhúsz fős csoportot. A hajó kezdetben az olasz tengerekkel határos nemzetközi vizeken, majd Lampedusától alig 800 méterre várakozott. Az utóbbi napokban több migráns a tengerbe ugrott a hajóról, úszva igyekezett elérni az olasz partokat.

Az Open Arms hajójának lefoglalását az olasz ügyészség az Öt Csillag Mozgalom és a Liga koalíciós kormányának megszűnésével egy időben jelentette be. Giuseppe Conte miniszterelnök éppen kedden ajánlotta fel ugyanis lemondását, beszédében élesen támadta a „csak saját és pártja érdekeivel foglalkozó” Matteo Salvini belügyminisztert, a Liga bevándorlásellenes vezérét, aki az esetleges előre hozott választások után Olaszország miniszterelnöke lehet.

A nyáron életbe lépett olasz migrációs törvény értelmében a lefoglalt civil hajókat az olasz hatóságok elkobozhatják, a hajó kapitányát pedig megbírságolhatják.

Kiemelt kép: Localteam / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik