Nagyvilág

Salvinit hibáztatta, és lemondott az olasz miniszterelnök

Giuseppe Conte nem tud tovább együtt dolgozni a Liga vezérével, akit hevesen bírált. Előrehozott választások jöhetnek, amelyek nyomán Salvini lehet Olaszország új miniszterelnöke

Felajánlotta lemondását Giuseppe Conte, Olaszország miniszterelnöke. A kormányfő közölte, nem tud tovább együtt kormányozni a kisebbik kormánypárt, a Liga vezetőjével, Matteo Salvinivel, akit opportunistának nevezett, mivel politikai válságba kergette az országot. Conte szerint Olaszország számára súlyos következményei lehetnek annak, ami most történik.

Csak saját és pártja érdekeit veszi figyelembe – mondta Salviniről Conte a The Guardian szerint, egyúttal megjegyezte, az, hogy a Liga vezére lehet Olaszország következő miniszterelnöke:

Nyugtalanító.

Salvini akcióban. Fotó: Andreas Solaro / AFP

Az olaszok szolgálatában állunk, és nem tartunk az új választásoktól

– hangoztatta viszont Salvini a távirati iroda szerint. Salvini szerint a pártoktól független Conte kormánya azért omlott össze, mert az Öt Csillag Mozgalom akadályozta a Liga elképzeléseinek megvalósítását.

Conte a szenátusban elmondott beszéde utána hivatalosan Sergio Mattarella elnöknek nyújtja be lemondását. Az államfő a parlamenti pártok frakcióvezetőivel konzultál, mielőtt döntene a folytatásról. Jó esély van arra, hogy előrehozott választásokat kell rendezni. Ez Salvini érdeke, merthogy pártja most magabiztosan vezeti a népszerűségi listákat, azaz jó eséllyel átvehetné Olaszország irányítását.

Conte független kormányfőként 14 hónapig vezette a szélsőjobboldali Liga és a populista, elitellenes Öt Csillag Mozgalom koalícióját.

Az augusztus elején kirobbant kormányválság után írtunk részletesen a lehetséges kimenetekről. Cikkünkben akkor az állt az esetleges előrehozott választások esélyeiről:

Vagy a szélsőséges Liga alakíthatna kormányt, vagy pedig tisztán jobboldali – az újfasizmus politikai örököseit, az Olasz Testvériséget is magába foglaló – koalíció alakulhatna. (Giorgia Meloni, a szélsőséges párt vezetője nagy rajongója amúgy Orbán Viktornak, Facebook-oldalán is megosztotta a magyar miniszterelnök melletti tüntetésüket tavaly, amikor a Sargentini-jelentést tárgyalták az Európai Parlamentben.)

Van megoldás Salvinire és az olasz válságra, de belebukhat a baloldal
Olaszországban a hétvégét a Matteo Salvini által kirobbantott politikai válság tartotta izgalomban. A belügyminiszter saját kormányát akarja megbuktatni, hogy miniszterelnök lehessen.

Kiemelt kép: Andreas Solaro / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik