Nagyvilág

Több mint egymillióan tüntettek Hongkongban

Több százezren tüntettek békésen vasárnap Hongkongban, azt mutatva, hogy a mozgalom továbbra is széles támogatást tud maga mögött a nemzetközi repülőtér működését megbénító ülőtüntetés után is.

Hetek óta nem vonultak ilyen hatalmas tömegek az utcákra, a megmozdulás szervezői szerint több mint 1,7 millió ember vett részt a tüntetésen az erős szél és az esős idő ellenére. Több mint nyolc órán keresztül gyülekeztek és vonultak a tüntetők Hongkong főutcáin, emiatt a pontos részvételi adatokat nehéz meghatározni. Ha a szervezők által közölt szám valós, akkor a vasárnapi volt a második legnagyobb tömegeket megmozgató demonstráció azóta, hogy június 9-én elkezdődtek a sorozatos tömegtüntetések Hongkongban.

A szervezők közlése szerint a tiltakozások eredetileg az azóta felfüggesztett kiadatási törvény tervezete ellen kezdődtek, de mostanra a hongkongi rendőrség által is képviselt kínai stílusú elnyomás elleni mozgalommá nőtte ki magát, fokozatosan általános kormányellenes tiltakozássá alakult. A tüntetők sérelmezik a rendőrség szerintük brutális fellépését, amelynek során könnygázzal, babzsáklövedékekkel és gumilövedékekkel igyekeztek a hatóságok feloszlatni a tömeget.

A demonstrálók már a többi között Carrie Lam kormányzó lemondását, valamint a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik. Vasárnap este a hongkongi kormány védelmébe vette a rendőrség eljárását. A 11 hete tartó megmozdulások során több mint 75 alkalommal támadtak és rongáltak meg radikális tüntetők rendőrőrsöket. A rendőrök csak abban az esetben reagáltak minimális erővel, amikor erőszakkal rájuk támadtak – közölte a kormány. hozzátéve, hogy az utóbbi hetekben 180 hongkongi rendőrt sebesítettek meg az összetűzésekben.

kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik