Nagyvilág

Belehalt a nyomorba egy észak-koreai menekült és gyermeke Szöulban

Holttestüket két hónap után találták meg.

Holtan találtak egy Észak-Koreából megszökött nőt hatéves kisfiával szöuli lakásukban – számol be az AFP hírügynökség.

A holttesteket még július 31-én találták meg, akkor a nő és a gyermek már két hónapja halott lehetett a hatóságok tájékoztatása szerint. Gyilkosság vagy öngyilkosság nyomát azonban nem találták: helyi sajtóbeszámolók szerint éhen halhattak.

A negyvenes éveiben lévő nő két hónapja vette le bankszámlájáról a rajta levő ezer forint körüli összeget. A lakásban a hűtő üres volt, a lakbérrel és a gázszámlával már több mint egy éve elmaradt.

Az észak-koreai menekültek Dél-Koreában segélyre jogosultak, de sokuk számára nehéz beilleszkedni az ottani társadalomba.

Az egyik dél-koreai lap szerint a nő 2009-ben Kínán és Thaiföldön keresztül menekült Dél-Koreába. Ott egy koreai-kínai férfival házasodott össze, akivel Kínába költözött. Válásuk után gyermekével visszatért Szöulba, de nem kapott munkát.

Dél-Korea Ázsia negyedik legnagyobb gazdasága, de a társadalmi elszigeteltségből és szegénységből fakadó hasonló esetek gyakoriak az elmúlt években. A legutóbbi, 2017-es adatok szerint az észak-koreai menekültek között az öngyilkosságok aránya is magasabb, mint a Dél-Koreában születetteknél. (Fotó: Europress – Peter Gercke/dpa-Zentralbild/ZB)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik