Nagyvilág

Kémkedéssel vádolták az Észak-Koreából kiutasított ausztrál diákot

Mert cikkeket és bejegyzéseket írt a phenjani mindennapokról.

Kémkedéssel vádolták meg azt az ausztrál férfit, akit tíz napnyi őrizet után kiutasítottak Észak-Koreából – idézi a Reuters hírügynökség az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) tájékoztatását.

A vádat arra alapozzák, hogy a phenjani Kim Ir Szen Egyetemen koreai irodalmat tanuló Alek Sigley aktívan használta a közösségi médiát, és rendszeresen tudósított nemzetközi médiumokat észak-koreai élményeiről. A hivatalos tájékoztatás szerint a férfi az NK News, és más, Észak-Koreával szemben ellenségesnek vélt médiumok felbujtására olyan adatokat és fényképeket adott át, amelyekre diákként tett szert.

Az NK News kiadójának vezérigazgatója, Chad O’Carroll közölte: a teljes együttműködésüket felöleli az a hat cikk, amely náluk jelent meg Sigley neve alatt. Ezek apolitikus módon nyújtottak betekintést a phenjani mindennapokba, visszautasítja, hogy államellenesek lettek volna.

A KCNA szerint Sigley elismerte a kémkedést és többször bocsánatot kért, csütörtökön pedig kiutasították az országból. A férfi pénteken közölte: biztonságban van, Tokióban tartózkodik és visszatér hétköznapi életéhez. (Fotó: Europress – NICOLAS ASFOURI / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik