Nagyvilág

Drákói szigor jön a tinigyilkosságok után

Hadat üzent a bűnözésnek a román miniszterelnök, zéró toleranciát hirdetett.

Viorica Dancila sürgősségi kormányrendelettel súlyosbítaná a gyilkosokra, nemi erőszakot elkövetőkre és pedofilokra kiróható börtönbüntetést, és az életfogytiglanig tartó szabadságvesztést is bevezetné – írja a Maszol.ro.

A kormányfő azt mondta, „drasztikus büntetéseket akar”, rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását fogja kérni a javasolt törvénymódosítások elfogadásáért.

Zéró toleranciát hirdetünk!

Mint mondta: az igazságügyi tárca elemzi a büntetőtörvénykönyv előírásait és javaslatokat tesz a büntetések szigorítására, ő addig  kiadja a szükséges sürgősségi rendeleteket, de a módosításokat azonnal át kell ültetni a gyakorlatba.

A Maszol.ro emlékeztet rá, a kormányfő által felsorolt bűnökért kiszabható büntetések súlyosbításának lehetősége a caracali tinigyilkosságok után vetődött fel. Hatalmas közfelháborodást okozott, hogy a hatvanas éveiben járó George Dincă négy hónapon belül elrabolt, megerőszakolt és megölt két tizenéves lányt. Az ügybe több rendőrségi vezető és miniszter is belebukott, miután kiderült, hogy a 15 éves Alexandra Măceșanu többször is hiába kért segítséget a 112-es számon, a hatóságok késlekedtek közbelépni.

Caracali gyilkosságok: kiakadt az EP elnöke
David-Maria Sassoli közölte, meg kell állítani a nők elleni erőszakot.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Robert Ghement

Ajánlott videó

Olvasói sztorik