Nagyvilág

Mulasztások sorozata segítette a caracali rémet

18 óra, 53 perc, 35 másodperc – ennyin múlott a 15 éves lány élete.

A Főtér.ro szerint a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) illetékeseinek parlamenti kihallgatásán kiderült, a caracali rém által elrabolt 15 éves lány először 11 óra után telefonált, de csak több mint egy óra múlva indították el az alkalmazást, amellyel beazonosíthatták a helyét.

A 112-re érkező hívások lokalizálásához csak egy gombot kell  megnyomni, ezzel nem boldogultak.

Ezt követően kilencszer próbálták újrahívni a lányt, aki összesen ötször beszélt a rendőrséggel, háromszor a központon át, kétszer a járőrökkel. A Maszol.ro a Mozgalom az Ügyészek Jogállásának Megőrzéséért Egyesület közleménye alapján rekonstruálta az eseményeket és azt írta, az áldozat a 112-es sürgősségi számon összesen 4 perc és 43 másodpercig beszélt.

A harmadik végén a rémülten közölte: „Jön, jön!” – feltehetően gyilkosa, Gheorghe Dincă közeledtét tudatta. Ezek voltak az utolsó szavai az illetékesekhez.

MTI/AP/Román rendőrség/Mediafax

Közben a gyilkos valóban hazaért, észrevette, hogy használta a mobiltelefonját, ezért bántalmazta, majd távozott a lakásból. Két órán át sétált a városban. Térfigyelő kamerák is rögzítették, amint eldobta a lány ékszereit. Mire hazaért, a lány halott volt, ekkor döntött a holttest elégetéséről, közölték ügyészségi források.

A belügyminisztérium jelentése szerint áldozata pontos leírást adott a házról, de eleinte egy névjegykártyán szereplő címet adott meg, ahová ki is mentek a járőrök, de az egy másik ember címe volt. A lány meg volt kötözve, félt az udvaron a kutyáktól, ezért nem tudott elmenekülni.

MTI/Román rendőrség/Mediafax

 

 

 

 

 

 

Mindenki hibázott

A 15 éves kislány haláláért valamennyi érintett intézmény felelős – írta a Maszol.ro. A házkutatást megkezdhették volna házkutatási engedély nélkül is, mert az alkotmány értelmében, ha emberéletet fenyeget veszély, el lehet tekinteni a szigorító rendelkezéstől.

A Különleges Távközlési Hatóság (STS) nem tudta pontosan beazonosítani a házat, mert az általa használt technika ezt nem teszi lehetővé, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) rendszeréhez pedig nem folyamodhattak, mert egy alkotmánybíróság döntés ezt nem teszi lehetővé.

A portál felidézi, hogy a Különleges Távközlési Hatóság még mindig nem alkalmazza azt a rendszert, amely pontosan beméri a mobiltelefon-hívások helyét, noha erre 40 millió eurós brüsszeli pénz áll rendelkezésre. Súlyosan hibázott a rendőrség is, mert órákig várt, feleslegesen, a házkutatási engedélyre. A román rendőrség már menesztett főnöke szerint az ügyész is hibázott, mert reggel hat óráig nem engedte akcióba lépni a rendőröket.

Közben a nyomozók a gyanúsítottat visszavitték oda, ahol a feltételezések szerint másik áldozata holttestét elégette, hogy rekonstruálják a történteket. Az Duna mellett megégett emberi maradványokat találtak. Korábban a lapokban olyan hírek jelentek meg, hogy a férfi férfi három hónapon át kínozta, de mint kiderült, már az elrablása napján végzett vele a 66 éves caracali férfi.

Caracali rém: az államfő a kormányt bírálja
Klaus Iohannis utalt rá, hogy a tragédia „erkölcsi szerzője” a kabinet.  

Kiemelt kép: Rendőrök letartóztatják a 15 éves lány elrablásával és meggyilkolásával vádolt George Dincát caracali háza udvarán, a bűncselekmény helyszínén július 27-én. MTI/AP/Bogdan Danescu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik