Nagyvilág

A gyerekeiket is elvennék a tüntetőktől az orosz hatóságok

Egy házaspár ellen eljárást indítottak, éjjeli házkutatást is tartottak náluk.

Tüntetésen résztvevő párt akar megfosztani egyéves gyermekétől a moszkvai ügyészség – számol be a Szabad Európa Rádió és a Meduza.

Az ügyészek szerint a gyermeket átadták egy férfinak, aki „élő pajzsként” használta a kisfiút, hogy a rendőrök mellett elhaladva elkerülje a letartóztatást, ezzel pedig veszélyeztették a gyermek életét és épségét, sőt, testi és lelki sérülésnek tették ki. Hétfőn éjjel házkutatást is tartottak a szülők lakásán.

Az apa, Dmitrij Prokazov azt mondta: semmiféle zavargásban nem vettek részt és nem hagyták magára a gyereket, akit felesége unokatestvérének, Szergej Fominnak adtak át. Azt állítja, hogy már hazafelé mentek, amikor megkérte Fomint, hogy egy kicsit vigye a kisfiút.

Fomint jelenleg körözik a hatóságok, tömegzavargásban való részvétellel gyanúsítják, amiért nyolc év börtönre is ítélhetik. Az elmúlt hetekben több engedély nélküli, de békés demonstráció zajlott Moszkvában azért, mert a választási szervek ellehetetlenítették a független jelöltek indulását a helyhatósági választáson – ezeken a megmozdulásokon a rendőrök tömegével tartóztatták le a résztvevőket.

Az ügyészek más szülők ellen is eljárást indítottak, akik kivitték gyereküket a tüntetésekre. (Illusztráció: Europress – Sefa Karacan / Anadolu Agency)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik