Nagyvilág

Eltüntettek egy gyűlöletfórumot a hétvégi merényletek után

De a tárhelyszolgáltató ügyvezetője biztos benne, hogy egy versenytársukon keresztül vissza fog térni a 8chan az internetre.

Eltűnt az internetről a 8chan nevű weboldal, amelynek bejegyzéseit több amerikai szélsőjobboldali merénylettel is összekötötték – számol be az Independent. Az oldalt a Cloudflare tárhelyszolgáltató állította le a hétvégi tömeggyilkosságok után.

A texasi El Paso Walmart-áruházában egy fegyveres húsz embert ölt meg, előtte pedig rasszista nyilatkozatot tett közzé a 8chan-en, amelyben az ausztráliai Christchurchben történt merényletre is utalt.

A Cloudflare szerint a 8chan többszörösen bizonyította magáról, hogy a gyűlölet pöcegödre, ezért a továbbiakban nem nyújtanak számára szolgáltatásokat. Azt is közölték, hogy a döntést nem könnyen hozták meg – sok esetben tűrnek meg olyan tartalmakat, amelyeket elítélendőnek gondolnak, olyan platformokat viszont nem akarnak kiszolgálni, amelyek eredendően törvénytelenek, és közvetlenül inspirálnak tragikus eseményeket.

A szolgáltató előre bejelentette a weboldal leállítását, de a Cloudflare ügyvezetője, Matthew Prince szerint valószínűtlen, hogy a 8chan végleg bezárjon. „Sajnos láttunk már ilyet” – mondta a korábban kizárt Daily Stormer nevű neonáci oldalra utalva, amely a Cloudflare egyik versenytársa révén gyorsan visszatért az internetre. „Ez a versenytársunk akkoriban úgy hirdette magát, hogy nem válaszolnak a jogi megkeresésekre” – tette hozzá Prince.

Mint mondta, „a Daily Stormer ma is elérhető, és ma is undorító. Azzal kérkednek, hogy minden eddiginél több olvasójuk van. Ez már nem a Cloudflare gondja, de továbbra is az internet problémája” – vélekedett Prince. A 8chan hivatalos Twitter-oldalán azt közölte, hogy dolgoznak a visszatérésen, szerintük a következő 24-48 órában maradhat elérhetetlen az oldal. (Fotó: Mark RALSTON / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik