Nagyvilág

Trumpot okolják a demokraták a tömeggyilkosságokért

Az elnök azt mondta, hogy az Egyesült Államokban nincs helye a gyűlöletnek.

Donald Trump retorikáját okolták a demokrata párti politikusok vasárnap az Egyesült Államokban elkövetett lőfegyveres tömeggyilkosságokért – számol be az MTI.

Beto O’Rourke, aki a szombat délelőtti vérengzés helyszínén, a texasi El Pasóban él, a CNN-nek úgy nyilatkozott:

Mondjuk ki világosan, hogy mi okozza ezeket az erőszakos cselekedeteket, és hogy ki valójában ez az elnök. Köztudomásúan nyíltan rasszista, és tovább szítja a fajgyűlöletet ebben az országban.

Szerinte Donald Trump „nem akarja tiszteletben tartani a különbözőségeinket, vagy megérteni, hogy valamennyiünket egyenlőnek teremtettek”. A demokrata párti elnökjelölt-aspiráns Trump nyelvezetét a náci Németországból ismerthez hasonlította.

Julián Castro, aki Barack Obama idején építésügyi és városfejlesztési miniszter volt, az ABC-nek azt mondta, hogy az elnök „úgy határozott, hogy megosztja az embereket politikai haszonszerzés érdekében, és most ennek a következményeit látjuk”. A politikus szigorúbb fegyvertartási és –vásárlási törvények megalkotására szólította fel a szövetségi törvényhozás tagjait, kiemelve, hogy Texasban nagy a fegyvertartás „kultúrája”.

Cory Booker new jersey-i szenátor szerint Trump „különösen felelős” a halálos támadásokhoz vezető gyűlölet erősödéséért. Az NBC műsorában azért is felelőssé tette az elnököt, hogy nem ítéli el a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket, noha az FBI ezt a problémát jelölte meg „gondjaink legnagyobb részének okaként”.  Szerinte republikánus politikusoknak is fel kellene szólalniuk az elnök rasszista nyelvezete ellen.

Pete Buttigieg demokrata elnökjelölt-aspiráns, az indianai South Bend polgármestere a Fox televízióban azt állította, hogy a fehér nacionalizmust „kormányzatunk legfelsőbb szintjein megbocsátással kezelik”. Trump retorikáját a Ku Klux Klán volt vezetője, David Duke retorikájához hasonlította.

Donald Trump újságíróknak nyilatkozva kijelentette: az Egyesült Államokban nincs helye a gyűlöletnek.

Az erőszaknak véget kell vetni

– hangsúlyozta, és bejelentette, hogy hétfőn részletes nyilatkozatot tesz ez ügyben. (Fotó: Europress – Alastair Pike / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik