Nagyvilág

Ursula von der Leyen: Újra kell gondolni a migrációs elosztási rendszert

Új megállapodást javasolt az Európába áramló illegális migráció kezelésére, és az elosztási rendszer újragondolását szorgalmazta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság  megválasztott elnöke Rómában, ahol Giuseppe Conte olasz miniszterelnök fogadta őt pénteken.

A találkozó előtt újságíróknak nyilatkozva von der Leyen kijelentette, az Európai Bizottság vezetőjeként azt akarja, hogy a migráció „kezelési eljárása” hatékony, hatásos és emberséges legyen.

Nem könnyű feladat, de nincsenek egyszerű megoldások és válaszok, amikor tehermegosztásról van szó

– jelentette ki az Európai Bizottság új vezetője. Hangsúlyozta, hogy éppen ezért az elosztási rendszer felülvizsgálására van szükség. Hozzátette, tudatában van, hogy Olaszország, Görögország és Spanyolország földrajzilag a legérintettebb országoknak számítanak, és a leginkább ki vannak téve a migrációnak.

Ursula von der Leyen politika küldetése első számú céljának nevezte, hogy az EU túllépjen a belső megosztottságon északi és déli, keleti és nyugati, kicsi és nagy tagállamok között.

Két nagy csata vár Orbánra és von der Leyenre
A migráció és a jogállamiság két olyan téma, amiben összecsaphatnak. A bizottsági elnök megengedő kommunikációja csapda is lehet.

(MTI, kiemelt kép: Europress / Oscar Del Pozo / AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik