Közélet

Orbán: Jó döntést hoztunk, eddig

Szerinte von der Leyen a migrációról is képes „a közép-európaiak fejével gondolkodni”.

„Jó döntést hoztunk, eddig” – mondta az M1-nek Orbán Viktor, miután Ursula von der Leyennel tárgyalt Brüsszelben. A miniszterelnök az Európai Bizottság új elnökéről azt mondta, „a jövőről való gondolatai között ugyanazok a kérdések lebegnek, mint a mi fejünkben”. Kifejtette: a gyermekek, a családok jövőjére és a biztonságra gondolt, de közös szándéknak nevezte a közös európai haderő és hadiipar kifejlesztését is.

Orbán szerint von der Leyen „érzékenyen közelít az olyan kényes kérdésekhez is, mint a migráció, e tekintetben is képes a közép-európaiak fejével gondolkodni”. „Hogy ezután mi történik, majd meglátjuk, de az észszerű megoldások elérésére ma nagyobb az esély, mint korábban, vagy bármely más jelölt esetén lett volna” – jelentette ki.

Orbán szerint von der Leyen „ösztönszerűen utasít el minden olyan ügyet, amely távolítja egymástól a tagállamokat”, ezért pragmatikus megközelítésre számít az új bizottsági elnöktől. Szerinte von der Leyen úgy gondolja, azokról az ügyekről kell tárgyalni, amelyekben pozitív végkifejlet várható, például a határvédelem fontosságáról.

A klímacélokról szólva azt mondta: a jövőért közös a felelősségünk, de míg a gazdag országok tehetnek súlyos kijelentéseket az ügyben, egy Magyarország méretű ország olyan vállalást tehet, amit be is tud tartani. Közölte: hazánk 2030-ra el fogja érni, hogy az energia 90 százalékát széndioxid-mentes forrásból nyerje, arra viszont semmilyen lehetőséget nem lát, hogy most kimondjuk: 2050-re egyáltalán nem lesz Magyarországnak széndioxid-kibocsátása. Ehhez új, drága technológiára van szükség, amit legalább részben az uniónak kellene finanszíroznia – véli Orbán.

Elárulta: a magyar uniós biztosjelölt személye „szőrmentén” került szóba a tárgyaláson, de a Fidesz-KDNP listáját azért vezette Trócsányi László, mert az embereknek azt mondták: ha erre a listára szavaznak, ő lesz a magyar biztos. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik