Nagyvilág

Megrongálták az új Hunyadi-szobrot

Kilenc nappal a műemlék felavatása után ellopták a kardot.

Szerdára virradóra ellopták a kilenc napja felavatott zimonyi Hunyadi János-szobor kardját. A hatóságok elfogták a tolvajokat. Az MTI a Vecernje Novosti című belgrádi lap internetes oldalára hivatkozva azt írta, a kard hamarosan visszakerül a helyére.

Hunyadi János egyik kezében kardot, a másikban pajzsot tart. Kardját három férfi és egy nő lopta el. A rendőrség a nőt szabadon engedte, két férfit őrizetbe vett, egy után körözést adott ki.

Hunyadi János egész alakos zimonyi szobrát múlt hétfőn, az 1456-os nándorfehérvári csata 563. évfordulóján avatta fel Áder János magyar és Aleksandar Vucic szerb államfő.

Madarassy István Kossuth-díjas szobrászművész alkotása a Thuróczi-krónikában fennmaradt ábrázolás alapján készült.

A Hunyadi-szobor üzenete: az utolsókat rúgja a magyar köztéri szobrászat
A Belgrádban felavatott Hunyadi-szobor leginkább a szocializmus alkonyán született mesefigurára hasonlít. Negyvenmillióba került.

A komoly vitákat kiváltott alkotásról néhány napja Náray-Szabó Gábor a Klubrádióban azt mondta, ő csak olyannal találkozott, akinek tetszik a szobor, amely csaknem 40 millió forintba került.  A Professzorok Batthyány Körének alelnöke elmesélte, a szobor az ő ötletük volt, de a miniszterelnök támogatta. Orbán Viktor  döntési mechanizmusába nem lát bele, de feltételezi,

nem a levegőbe döntötte el, hogy ez a szobor jó lesz.

Szerinte  Madarassy István alkotása annak nem tetszik, aki nem ismeri a történelmet, hiszen egy krónikában található ábrázolást kombinál a művész különleges stílusával.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik