Nagyvilág

Caracali rém: az államfő a kormányt bírálja

Klaus Iohannis utalt rá, hogy a tragédia „erkölcsi szerzője” a kabinet.

Mint korábban megírtuk a caracali rém beismerte, hogy megölt két lányt. A Maszol.ro szerint vasárnap a román államfő közölte, minden eszközzel meg kell akadályozni a hasonló gyilkosságok megismétlődését. Klaus Johannis szerint a kormánynak azon is el kell gondolkodnia, nem tekinthető-e a tragédia „erkölcsi szerzőjének”.

Az elnök azt mondta, a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülésén konkrét megoldásokat kér Viorica Dăncilă kormányfőtől, Ana Birchall igazságügyi minisztertől és Nicolae Moga belügyminisztertől. Szerinte a rendőrök és ügyészek között nem megfelelő az együttműködés, amiért az állampolgárok szenvednek.

Ha a hatóságok nem rendelkeznek megfelelő eszközökkel a bűnözés visszaszorítására, ezt a helyzetet gyorsan orvosolni kell! Ez nem mentesíti és nem igazolja az illetékesek hozzáállását

– tette hozzá.

 

Klaus Johannis/Facebook

Az elnök közölte, a büntető törvénykönyveket nem a bűnözők, hanem az alapvető jogok védelmében kell módosítani.  Ezért felkéri az igazságügyi minisztert, mérje fel, kell-e a házkutatási procedúra szabályait módosítani olyan esetekre, amikor emberélet van veszélyben.

A román állam intézményeinek ezúttal nem sikerült ellátni feladatukat, éspedig azt, hogy védelmezzék az élethez való alkotmányos jogot. Ez a sötét valóság, amelyet már sajnos nem lehet megváltoztatni. A felelősök kemény büntetésre számíthatnak

– ígérte az államfő, aki élesen bírálta a kormányt és a kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PSD) közösségi oldalán is.

Már minősített emberölés miatt nyomoznak

Szintén a Maszol.ro ír arról, hogy a 66 éves autószerelő, Gheorghe Dincă ellen már minősített emberölés miatt nyomoz a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT).

MTI/AP/Bogdan Danescu

A férfi július 25-én 12 óra körül gyilkolta meg 15 éves áldozatát, akit caracali otthonában tartott fogva és megerőszakolt. Akkor ölte meg, amikor rajtakapta, hogy telefonált. Beismerte, hogy a holttestet elégette. Az ügyész szerint feltehetően így tett korábbi áldozatával is. Háza udvarán, egy fém hordóban csontdarabokat, emberi fogakat találtak.

A 15 éves lány csütörtökön háromszor is hívta a segélyhívót, de a  rendőröknek nem sikerült beazonosítaniuk a helyszínt, majd amikor megtalálták a házat, állítólag több mint három órát vártak, amíg megkapták a házkutatási engedélyt.

A román sajtó szerint annak ellenére sem törtek rá a gyilkosra, hogy hallották a lány sikoltozását. A hatóságok sorozatos mulasztásai miatt a román belügyminiszter leváltotta többek között az országos rendőrfőkapitányt,

A nyomozásnak még nincs vége, nem zárták ki, hogy a férfi egyéb bűncselekményeket is elkövetett.

Kiemelt kép: A román rendõrség által közreadott képen George Dinca caracali háza udvarán július 26-án. MTI/AP/Román rendõrség/Mediafax

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik