Nagyvilág

Furcsa betegséget kapott el a börtönben a legismertebb orosz ellenzéki

Alekszej Navalnij életének eddig eltelt 43 évében nem fordult elő, hogy allergiás reakció miatt feldagadjon az arca és kiütések lepjék el a bőrét. Épp a moszkvai helyhatósági választást övező tüntetések közepette történt meg vele. Akkor, amikor 30 napra egyébként is kivonták a forgalomból.

Vasárnap reggel Moszkvában kórházba szállították a legismertebb orosz ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt, aki épp harmincnapos büntetését tölti, mert engedély nélkül szervezett tüntetést. Súlyos allergiás reakció miatt az arca feldagadt, a bőrén pedig kiütések jelentek meg – csakhogy szóvivője szerint a 43 éves politikussal ilyesmi még soha nem fordult elő.

A tüntetés mellesleg lezajlott szombaton Navalnij nélkül is, a sajtóbeszámolók szerint mintegy 3500-an vettek részt rajta, ezernél is több embert pedig előállítottak a rendőrök. Nagy részüket vádemelés nélkül elengedték, de több mint százötvenen továbbra is várják a fogdákban, hogy a héten bíróság elé állítsák őket.

A tiltakozás kiváltó oka, hogy Moszkvában a választási hatóságok addig ügyeskedtek, amíg sikerült megakadályozniuk a független ellenzéki jelöltek nyilvántartásba vételét a szeptemberi helyhatósági választásra. Arra hivatkoznak, hogy a jelöltek nem gyűjtötték össze az induláshoz szükséges számú aláírást, illetve a leadott aláírások egy része hamis, de ez az érintettek szerint kitaláció.

Fotó:Sergei Bobylev /TASS/ Getty Images

Az egyik kizárt jelölt, Dmitrij Gudkov, akit szintén letartóztattak a szombati tüntetés előtt, korábban azt mondta, hogy Oroszország jövője a tiltakozás tétje.

Ha most elbukunk, a választás nem lesz többé politikai eszköz a számunkra. Arról van szó, hogy van-e jogunk részt venni a politikában

– közölte. Azóta más ellenzékieket is fogva tartanak, azzal a váddal, hogy akadályozták a választási bizottság munkáját. A rendőrök éjjeli házkutatásokat is tartottak otthonaikban.

Július huszadikán már volt egy nagy demonstráció, ahol szabad és tisztességes választást követeltek a résztvevők – ezen több mint húszezren vehettek részt, de még a hatóságok is tizenkétezer tüntetőt ismernek el. Navalnij itt azt mondta, megmutatják a hatóságoknak, hogy veszélyes játékot űznek, és küzdeni fognak jelöltjeikért.

A résztvevők nagy száma meglephette a hatóságokat, így a múlt szombati újrázás előtt elzárták Navalnijt, a tüntetés reggelén pedig Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester fenyegette az embereket azzal, hogy letartóztathatják őket, ha részt vesznek a demonstráción, a rohamrendőrség pedig parancsot kapott, hogy erővel lépjen fel a tüntetőkkel szemben. Moszkva belvárosában nagy területeket elkordonoztak, a rendőrök pedig gumibotot vetettek be a békés tiltakozók ellen. Független megfigyelők szerint legalább huszonöten megsérültek a rendőrök fellépésének köszönhetően.

Míg az állami tévé nagyrészt ignorálja a tüntetéseket, a YouTube-on oroszok milliói követték az eseményeket.

Az Európai Unió külügyi főképviselője, Federica Mogherini szerint a hatóságok aránytalan fellépése ellenkezik a véleménynyilvánítás, az egyesülés és a gyülekezés szabadságával. A moszkvai ellenzékiek a hatalmas rendőri erőfitogtatás ellenére már bejelentették, hogy augusztus 3-án ismét utcára vonulnak.

Navalnijt múlt szerdán tartóztatták le, amikor épp futni indult lakásából. Amíg még posztolhatott az Instagramra, azon viccelődött, hogy „igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy a sport nem mindig hasznos”, és azt írta, hogy „itt vagyok egy rendőrőrsön rövidgatyában, mint valami idióta”. Az ellenzéki politikus egyébként már egészen otthonosan mozoghat a zárkában – rendszeresen lecsukják, általában arra hivatkozva, hogy engedély nélkül szervezett tüntetést.

Korrupcióellenes aktivistaként vált ismertté, aki azzal vívta ki hírnevét – és az elnök gyűlöletét –, hogy Oroszország legnagyobb utcai tüntetéseit szervezte meg Vlagyimir Putyin ellen 2011 telén.

Tavaly az elnökválasztáson is elindult volna Putyinnal szemben, de a hatalom ezt egy – Navalnij szerint koholt – sikkasztásváddal megakadályozta. 2012-es és 2014-es letartóztatásairól már kimondta az Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy politikai indíttatásúak voltak, és megsértették a politikus emberi jogait, de az orosz vezetést – végső soron Putyint – ez nyilván kevéssé hatja meg. Ebben a hónapban egyébként már másodjára tartóztatták le: előzőleg tíz napot kellett a rácsok mögött töltenie, mert júniusban részt vett egy tüntetésen, amit azért szerveztek, mert egy oknyomozó újságírót, Ivan Golunovot koholt drogváddal próbáltak kompromittálni a rendőrök.

Egy orosz oknyomozó újságíró az úttesten sem szalad át, nemhogy droggal kereskedjen
Átlátszó vádakkal támadták Ivan Golunovot. Széles körű felháborodás után ejtik az ügyet.

Miután vasárnap délelőtt kórházba szállították, nem véletlenül sietett hozzá szemészorvosa: Anasztaszij Vasziljevának nagy erőfeszítésekbe került, hogy megmentse a politikus bal szemét, miután két éve a szibériai Barnaulban putyinisták egy zeljonka nevű, zöld színű fertőtlenítőszerrel öntötték arcon. Az égető fájdalom ellenére részt vett a helyi kampányközpont megnyitóján, „mintha a Maszk című filmből léptem volna elő” – utalt a Twitteren Jim Carrey filmjére.

Furcsa feltételezés a Kreml részéről, hogy ha leöntenek zeljonkával, befejezem a kampányt és a tüntetések szervezését. Lehet, azt hitték, nem készítek majd videókat zöld arccal. De még többet készítek, mert még több ember fogja megnézni

– közölte. Az eset hatására kampány is indult a közösségi oldalakon: Navalnij támogatói zöldre festett arccal készítettek szelfiket.

Vasziljevát vasárnap kollégájával együtt elhajtották a kórházból, ahol rendőr őrizte azt a kórtermet, ahol a politikust kezelték. Cirkusznak nevezte a történteket, hozzátéve, hogy végül egy ajtórésen át vizsgálhatták úgy-ahogy Navalnijt. Az orvos a szaruhártya és a kötőhártya mérgezéses eredetű gyulladását állapította meg, ezen felül bőrgyulladás is megfigyelhető – szerinte bizton állítható, hogy ezt ismeretlen vegyi anyag váltotta ki. Azt is megjegyezte, hogy a politikus ugyanazt az ételt fogyasztotta, mint cellatársai, és nem érintkezett például olyan tisztálkodószerrel sem, amit korábban ne használt volna.

A szemész később közölte: megszerezte Navalnij pólóját és néhány hajszálát, amelyen független vizsgálatot fognak végrehajtani, várhatóan egy másik európai országban. Beszélt arról is, hogy annak a kórháznak, ahol Navalnijt kezelik, Olga Sarapova a főorvosa, aki a moszkvai törvényhozás kormánypárti képviselője. Sarapova erre jelezte: nem párttag, függetlenként választották meg, és azért vitték Navalnijt az ő kórházába, mert az volt legközelebb a börtönhöz.

Vasárnap este a kórház egyik orvosa, Eldar Kazahmedov az orosz Interfax hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy allergiás reakció válthatta ki Navalnij állapotát, bár nem tudja megmondani, mi okozta ezt. Az állapota viszont javul – fűzte hozzá. A kórház előtt összegyűltek a politikus támogatói, bár Navalnij Twitter-oldalán munkatársai jelezték: nem ő az egyetlen páciens az intézményben, a többieknek pedig csendre és nyugalomra van szükségük. Egy rendőrségi kisbusz szinte azonnal megjelent, és többeket előállítottak – köztük a Dozsgy televízió tudósítóját élő bejelentkezés közben. Az OVD-Info független megfigyelőcsoport szerint tucatnyinál több tiltakozót tartóztattak le.

Hétfőn reggel Vasziljeva úgy nyilatkozott, hogy a kórház egyáltalán nem volt segítőkész, inkább gyanúsan viselkedtek az intézményben. A beteggel és hozzátartozóival sem közölték a diagnózist, azt a hírekből tudták meg. Azt is mondta: Navalnij fájlalja a szemét, de azt mondják neki, „nincs szükség szemészre, hadd fájjon”. Később megengedték a szemésznek, hogy vizsgálja a politikust, de azt mondta: nem ért egyet azzal a döntéssel, hogy még hétfőn visszaviszik Navalnijt a börtönbe, miközben még a vizsgálatának eredményei sincsenek meg.

A politikus egyik szövetségese, Leonyid Volkov a Twitteren arról írt, hogy a múlt hónapban ugyanabban a cellában tartották fogva, ahová most Navalnijt zárták, és ő is kiütéses lett, amit a rossz higiéniai körülményeknek tud be. „Közvetlenül azután, hogy kiengedtek, az egész testem feldagadt és piros pöttyök borítottak” – írta.

Navalnij hétfői elbocsátása után a kórház azt közölte, hogy az orvosi titoktartás miatt nem árulhatják el, milyen okot feltételeznek a politikus megbetegedése mögött. Az egyik orvos, Elena Szibikina újságíróknak azt mondta, hogy nem nyert bizonyítást, hogy vegyi anyaggal mérgezték volna meg Navalnijt. Hozzátette, hogy a politikus élete nem volt veszélyben. Ügyvédje, Olga Mihajlova viszont azt mondta, valóban megmérgezték Navalnijt, de azt még nem tudni, milyen anyaggal.

Kiemelt kép: Sergei Karpukhin / TASS / Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik